Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Merkel újévi köszöntője: a német kancellár a merényletek ellenére is jónak látja a menekültbarát politikát

Az óév a nehéz próbatételek éve volt, de Németország és a németek ereje okot ad a bizakodásra – mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet szombat este sugároz majd az ARD országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben kiemelte:

 

kétségtelen, hogy a legnagyobb próbatétel az iszlamista terror volt, amelynek célkeresztjében ugyan a németek is ott vannak már sok éve, az idén viszont Németország „kellős közepén” is támadott, a nyáron Würzburgban és Ansbachban, néhány napja pedig Berlin központjában, a Vilmos császár emléktemplomnál.

 

A kancellár hangsúlyozta:

 

„különösen keserű és visszataszító”, ha olyan emberek hajtanak végre terrormerényletet, akik azt állították, hogy védelmet keresnek Németországban, hiszen így megtapasztalták az ország segítőkészségét, amelyből tetteikkel gúnyt űznek, és megcsúfolják mindazokat is, akik valóban védelemre szorulnak.

 

Azonban a halottak és a sebesültek iránti részvét és gyász közepette bizakodásra ad okot mindaz, amit éppen e nehéz napokban érezni lehet Berlinben és sok más német városban: „a vigasztalás, amelyet adunk és kaphatunk, és a szilárd határozottság, amellyel szembehelyezzük a humanitást és az összetartást a terroristák gyűlölettel teli világával”

 

– mondta Angela Merkel.

 

Nem a terroristák határozzák meg, „hogyan élünk és hogyan akarunk élni”. „Szabadok vagyunk, humánusak és nyitottak”

 

– hangoztatta a német kancellár.

 

Ez a hozzáállás például a szétbombázott szíriai Aleppóról készült képeket látva azt is jelenti,„fontos és helyes” volt, hogy Németország az óévben is segített a védelmére szorulóknak „a megkapaszkodásban és a beilleszkedésben”, és ez a hozzáállás tükröződik „demokráciánkban, jogállamunkban, értékeinkben” is

 

– tette hozzá.

 

Ez mind együtt alkotja az „ellenmodellt” a terrorizmus, a gyűlölet világával szemben, és erősebb is lesz, mint a terrorizmus, mert „mi együtt erősebbek vagyunk”, és „a mi államunk az erősebb”

 

– mondta Angela Merkel.

 

Mint mondta, az állam mindent megtesz polgárai biztonságáért és szabadságáért, és „ez a munka soha nem ér véget”. A biztonsági szervek támogatása az idén is emelkedett, és a szövetségi kormány 2017-ben is a lehető leggyorsabban végrehajtja a biztonság és a szabadság megőrzéséhez szükséges valamennyi politikai vagy jogszabályi változtatást.

 

„Magunkba és hazánkba vetett önbizalomra” van szükség

 

Mint mondta, a Németország jövője iránti bizakodásához a szociális piacgazdaság is hozzájárul, amely „a világ valamennyi gazdasági rendszerénél jobban segíti a megbirkózást a válságokkal és az átalakulásokkal”.

 

Rámutatott, hogy Németországban minden korábbinál többen dolgoznak, a vállalkozások pedig túlnyomórészt jó helyzetben vannak. A gazdasági sikerek lehetővé teszik a szociális rendszer erősítését és a rászorulók támogatását. Bátorítást ad az az elkötelezettség és találékonyság is, amellyel a német vállalatoknál és egyetemeken „kutatják és fejlesztik a jövőt”. Az új energiaforrásoktól a digitalizációig Németországnak minden területen van esélye arra, hogy azok között legyen, akik „felfedezik és meghatározzák az új utakat”.

 

Ehhez a világ iránti nyitottságra és a „magunkba és hazánkba vetett önbizalomra” van szükség

 

– emelte ki Angela Merkel.

 

„Összetartás, nyitottság, demokráciánk és egy erős gazdaság, amely mindenki jólétét szolgálja, ez az, ami ennek a nehéz évnek a végén is bizakodásra ad okot jövőnk iránt itt, Németországban”

 

– fejtette ki a kancellár.

 

MTI

Nyitókép: Markus Schreiber / AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

szabadavélemény?
2017. jan. 09. 12:15

Ez egy liba! Bocsánatot kérek a szárnyasoktól, hogy ezt a múmiát hozzájuk hasonlítom!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket