Orsolya
  • HUF: 363.04
  • USD: 1.18
  • 7 °C
  • 19 °C
Külügyek

Beiktatták hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét

Pénteken Washingtonban beiktatták hivatalába Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen.

 


 

A beiktatás előtt Melania és Donald Trump a Fehér Házba látogatott, ahol találkozott Barack Obamával és feleségével. Innen indultak el a Capitoliumhoz, ahova közben fokozatosan érkeztek a volt elnökök és meghívott vendégek. Mindeközben Washington belvárosában a Donald Trump ellen tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megtámadtak egy McDonald’s gyorséttermet és összetörtek a környéken parkoló autókat is.

 

 

A hagyomány szerint először mindig az alelnök teszi le az esküt, arra az esetre, hogy az elnök helyébe léphessen, ha ez utóbbival történik valami.  Donald Trump megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követte Pence eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik.

 

 

A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor.

 

 

Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

 

Wayne T. Jackson püspök beszéde után az amerikai himnusszal zárult a beiktatási ceremónia.

 

Körkép.sk, MTI, CNN
képek: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket