Nagy-Britannia korlátozni fogja az országba való belépést az idegenek számára. Mindez márciustól lépne érvénybe, amikor a parlament hivatalosan is jóváhagyja azt a határozatot, amellyel megkezdődnének a EU-ból való kilépéssel kapcsolatos tárgyalások. A The Telegraph szerint minderre március 15-e körül kerülne sor.

 

A brit miniszterelnök, Theresa May döntése azokra a szlovák állampolgárokra is vonatkozik, akik 2017 márciusa után szerettek volna Nagy-Britanniába költözni. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy az EU tagországainak azon polgárai, akik Nagy-Britanniába érkeznek, már nem élhetnek automatikusan az ott-tartózkodás jogával, hanem hasonló folyamatot kell majd végigjárniuk, mint a többi külföldinek.

 

Védelem a bolgárokkal szemben

 

 hirdetes_810x300  

Azokra az emberekre, akik jelenleg Nagy-Britanniában élnek és dolgoznak, nem vonatkoznak az új szabályok. Ellenben a brit miniszterelnök elvárja, hogy a más államokban élő és dolgozó briteket is ugyanilyen jogok illessék meg.

 

Nagy-Britanniában az állandó lakhely jogát még mindig az európai normák biztosítják. Ezért várhatóan Theresa May konfliktusba kerül majd Brüsszellel, aki a britektől a szabad mozgás korlátozását csak 2019 után fogja követelni, amikor Nagy-Britannia ténylegesen kilép az EU-ból.

 

Az Európai Bizottság jelezte, hogy igyekezni fog egyforma jogokat biztosítani azok számára, akik kilépésünking az országunkba érkeznek” idézi a The Telegraph a brit kormányra hivatkozva. „Amennyiben sokáig várunk, azzal szembesülhetünk, hogy idejön Románia és Bulgária lakosságának a fele”.

 

Fotó: The Telegraph

 

Korlátozások az új bevándorlók számára

 

Ellenőrizni szeretnénk, hogy mennyi ember érkezik Nagy-Britanniában” magyarázta Theresa May januári beszédében, amikor közelebbről ismertette, hogy miképpen is fog működni Nagy-Britannia az EU-ból való távozása után. Az, hogy mennyi szlovákiai dolgozik Nagy-Britanniában, statisztikailag nincs alátámasztva, de a becslések szerint 60 és 90 ezer körül mozog a szlovákiai bevándorlók száma Nagy-Britanniában.

 

Mindez csupán spekuláció, ugyanis terveinket később hozzuk nyilvánosságra” reagált a médiában megjelent információkra a brit külügyi tárca. „Már előre jeleztük, hogy az EU-ból való kilépést arra fogjuk kihasználni, hogy újra visszaszerezzük az ellenőrzést a migráció felett, és pontosan így is fogunk tenni”.

 

A brexit két évet vesz igénybe

 

Nagy-Britannia kilépési folyamata a Lisszaboni szerződés értelmében 2019-ig fog tartani. A referendumon a kilépés mellett voksolók egyik fő érve az idegenek számára biztosított magas szociális juttatásokkal szembeni nemtetszés volt, ezért a migráció korlátozása a kormányprogram egyik fő pontját alkotja.

 

Fotó: Daily Express

 

Nagy-Britannia nem szeretné teljes mértékben megtiltani a bevándorlást az országba, csupán új szabályokkal szeretné módosítani. „Nem hinném, hogy Nagy-Britannia az összes bevándorlót kiutasítja, mivel valakiknek az idősek otthonában is dolgozniuk kell” mondta a SME-nek a Szlovák Tudományos Akadémia jövőkutatója, Vladimír Baláž.

 

Mindez a brit miniszterelnök szavaiból is kiderült a januári beszéde során, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy a magas iskolázottságú bevándorlók bejövetele az országba célszerű. Nagy-Britannia jelenleg vizsgálja saját lehetőségeit.

 

A foglalkoztatottság növekedése változhat

 

„Lassulhat a foglalkoztatottság növekedése. Mindenképpen rosszabb lenne, ha az EU tagországai is hasonló intézkedéseket vezetnének be, mivel a személyek szabad mozgásából a szlovákiaiak is profitáltak. Nagy-Britannia számára ez a munkaerők drágulását és a termelés magasabb költségeit jelentené, holott a bevándorlók sokszor alacsonyabb bérekért is képesek dolgozni a hazai munkavállalókkal szemben” mondja Mária Valachyová a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

Az, hogy a Nagy-Britanniában való bevándorlás korlátozása milyen problémákat fog maga után vonni, egyelőre még kérdéses. A találgatások szerint azonban 2020-ra Nagy-Britanniában mintegy 10 ezer orvos fog hiányozni, mivel a jelenlegiek vagy idősek, vagy hamarosan nyugdíjba vonulnak.

 

Forrás: sme.sk/The Telegraph/Körkép.sk

Nyitókép: Daily Express

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!