A magyar kormány egymillió euróval támogatja a szír ortodox egyházat és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat – jelentette be a magyar emberi erőforrások minisztere múlt szerdán Budapesten.

 

Balog Zoltán elmondta: a támogatásról kedden állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyarországon tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka. A miniszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, II. Efrém Ignác előadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: a keresztény hit lényegéhez tartozik a segítségnyújtás és a testvéri szeretet. Ezért is megdöbbentő a közel-keleti keresztényekkel szembeni világméretű közöny és hallgatás.

 

Az egyházi vezető szólt arról, hogy mivel Irakban a muszlimok közül igen sokan csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez, a keresztények félnek, és szeretnének nemzetközi garanciát arra, hogy a hazájukban maradhatnak.

 

 hirdetes_300x300  
Keresztény-üldözés Szíriában. Ott, ahol a szunnita-muszlimok képtelenek békében élni a siíta-muszlimokkal, vajon milyen sors vár a teljesen más vallásúakra? Forrás: christianpakistan.com

 

Kettős szerep

 

Annak ellenére, hogy a kihívások nagyságát tekintve szimbolikus összegről van szó, Orbán Viktor újabb tabut dönt le, és ezzel a lépéssel rámutatott, hogy a közel-keleti keresztényeknek közvetlenül is lehet segítséget nyújtani.

 

A konzervatív Postoj napilap szerint a kétmillió eurós támogatás azért (is) bír jelentőséggel, mert maga Orbán Viktor hozta tető alá, aki Angela Merkel német kancellár migráció párti bevándorláspolitikájának egyik „legnyitottabb“ kritikusa.

 

A szír keresztényeknek felkínált magyar segítség nem csak szükségleteket, hanem elvárást is teljesít. A Szíriában missziót végzők ugyanis igyekeznek híveiket az országban marasztalni, hogy megmaradjanak a keresztény közösségek.

 

Szíriában és Irakban nem kíméli senki a keresztényeket. Oroszok által támogatott kormánypárti vagy USA-párti lázadó hadsereg, iszlamista vagy mérsékelt, teljesen mindegy. Háború van és káosz. Ezt a templmot állítólag az USA által ellenzéknek tekintett szír lázadók rombolták le. Forrás: lybertinews.com

 

A szíriai keresztények 40-45 százaléka odaveszett

 

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy

 

A közel-keleti keresztények üldözése talán felnyitja az európaiak szemét, és ráébrednek, hogy ami ott történik, az bármikor megtörténhet Európában is

 

II. Efrém Ignác elmondta: Irakban és Szíriában a különböző felekezetek korábban példaértékű békében éltek egymással, így ami az elmúlt öt-hat évben történt, az igazi sokk volt.

 

Hozzátette:

 

a bajt kívülről érkező ideológiák, a vahhabizmus, a szélsőséges iszlám fundamentalizmus idézte elő. Az áldozatok pedig nem csak keresztények, így ez a háború nem keresztény-muzulmán összecsapás, hanem a terrorizmus harcol mindenki más ellen. Nagyon sok muszlim vált a terror áldozatává, ugyanakkor sajnos nagyon sok szimpatizál az Iszlám Állammal és támogatja őket.

 

A pátriárka elmondása szerint Szíriában „már elvesztettük a keresztények 40-45 százalékát, Irakot több mint a 80 százalékuk elhagyta, Törökországot pedig még ennél is többen.

 

Többször előfordult már, hogy „üldöztek és gyilkoltak minket, de ez a mostani minden korábbinál komolyabb”

 

– mondta.

 

Körkép.sk, MTI, Postoj.sk

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!