Csütörtökön került napvilágra Edvin Marton hegedűművész meghökkentő interjúja, melyet a Borsnak adott. A februárban negyvenharmadik születésnapját ünneplő világhírű zenész a 2011-ben elhunyt Kim Dzsong Il emlékére rendezett többnapos eseménysorozatra kapott meghívást a világ talán egyik legsajátosabban működő államába, ahonnan hazatérve nem rejtette véka alá véleményét.

 

,,Persze másfajta rendszer van ott, mint itthon, de nem diktátorok,(..) máshogy működnek, de nincs ezzel semmi baj”

 

– fogalmazott a zenész.

Forrás: Borsonline

 

Hosszú az út a Soros-ösztöndíjtól Észak-Korea méltatásáig

 hirdetes_300x300  

 

Az anyaországi és kárpátaljai gyökerekkel rendelkező művész igazi zenészcsaládból származik. Tanult Moszkvában, New York-ban, Bécsben és Budapesten is. A Soros-ösztöndíjas Edvin Marton már fiatalon beutazta a világot: Berlin és Washington mellett a new york-i Carnegie Hall színpadán is koncertezett.

 

Az igazi nemzetközi sikert a 2006-os torinói olimpián való szereplése hozta meg, ahol Jevgenyij Pljusenko háromszoros világbajnok műkorcsolyázó aranyérmet érő előadását kísérte hegedűjátékával. Az együttműködésük évekig fennmaradt: a szerényen csak Kings on Ice névre keresztelt show-jukkal helyszínről helyszínre nagy sikert arattak.

 

,,Királyok a jégen”. A hegedűművész és Jevgenyij Pljusenko. Forrás: panoramio.com

 

A következő jelentősebb visszhangot kiváltó eseményt Edvin Marton számára a két évvel későbbi, 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál, ahol az orosz induló győztes produkciójának zenészeként jelent meg – Pljusenko korcsolyajátékával együtt. Ezt követően fellépett többek között Seal-lel, a Supertamp-pal és Gloria Gaynor-ral is. Az ukránul, oroszul, angolul és németül is magas fokon beszélő hegedűs 2009-ben házasságot kötött a 2005-ös Miss Balatonnal.

 

Most jönne az a rész, hogy magyarázzuk a nyilvánvalót, de ehelyett inkább néhány ténnyel üzennék a zenésznek, akinek ,,csak pozitív tapasztalatai” voltak a sztálinista jegyeket hordozó országban.

 

Kim Dzsong Il. Kép: BBC

 

Ugyan az ottani hatóságok átnézték a többi fellépő és az ő mobiltelefonját is, de a szállásául szolgáló luxushotel-szobájában még a CNN is ment – elevenítette fel az ottartózkodásának részleteit a hegedűművész.

 

Egyébként más magyar tehetség is van, aki élt az észak-koreai vendégszeretettel. Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó – aki egyébként első magyar nőkét érdemelte ki e címet – kilenc éve éppen annak a diktátornak mutatta meg a jégen kivételes tehetségét, akire most Edvin Marton Kim Dzsong Un invitálására emlékezett.

 

No de lássunk néhány finomságot a sztálinista Észak-Koreáról!

 

1. Észak-Korea az egyetlen ország a világon, ahol ma 105-öt írnak. Az aktuális évet az 1912-ben született Kim Il Sung születésnapjától számítják.

 

2. Az ottani vezetés is kedvét leli a sportban. Észak-Koreában található a világ legnagyobb befogadóképességű (150.000 ülőhelyes) stadionja.

 

3. Háromgenerációs büntetés. Ha valaki az országban törvényt sért, a „legjobb” dolog ami vele történhet, a büntetőtábor.  Sokkal gyakoribb azonban, hogy a normaszegő nagyszüleit, szüleit és gyermekeit is utána küldik a kényszermunkára.

 

4. A sport mellett a zenei képzés is releváns a vezetés számára. A kilencvenes években központi előírás volt, hogy a pedagógusok sajátítsák el a harmonikázás technikáját. A hangszer egyébként ma is nagy népszerűségnek örvend Észak-Koreában.

 

5. Az ország alkotmánya demokratikus választásokat és vallásszabadságot ír elő. A valóságban azonban a véleménnyilvánítás mellett többek között a Biblia is tiltólistán van. Hogy a keresztények mégis hozzájuthassanak a szent könyvhöz, ejtőernyőn érkezik a vallási szervezetektől a segítség:

 

Forrás: Foxnews

6. A diktatúra jelentései szerint a világon egyedülálló módon az írni és olvasni tudók aránya eléri a 99%-ot.

 

7. Az állami vezetés nagy figyelmet fordít a hajviseletre kérdésére is. A hosszú haj a szingli nők kiváltsága – mindenki más számára tilos. A lakosság csak a következő fazonokból válogathat:

 

 

 

8. Erőforráshiány miatt bizonyos mennyiségű emberi ürüléket használnak a földek trágyázása céljából. A lakosság köteles az ,,alapanyag” beszállítására.

 

Észak-Korea olyan állam, amelyben több tízmillió jogfosztott ember éhezik, nyomorog és nélkülöz. A világ egyik fele hatalmi érdekszövetségest lát benne, a másik pedig retteg az atomfegyvereitől. Edvin Marton viszont csodálatos helynek tartja.

 

,,A diktátorság nézőpont kérdése” – vallja. Értjük mi, hogy itthon sem árt a hírverés az észak-koreai vendégszeretettől lenyűgözött zenésznek, de egy emberek millióit nyomorba taszító rendszert méltatni talán túlzás.

 

Mindenesetre megnyugodhatunk: közel háromszázmillió forintos gyémánt Stradivariját jövőre sem hagyja itthon, hiszen örömmel vállalta a következő évi észak-koreai fellépését is.

 

Békési Júlia Boglárka

 

Forrás: Bors, HVG, Origó, RTL, Foxnews, Buzzfeed, Wikipédia

 

A kiemelt kép forrása: Heti Válasz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!