Az orosz Tu-154-es utasszállító 92 emberrel a fedélzetén tavaly decemberben zuhant le. Az orosz Alexandrov zenekar 64 tagja is a gépen tartózkodott. Az orosz hatóságok a baleset vizsgálatánál már kizárták a külső behatásokat, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a pilóta hibázott. A legfrissebb információk szerint az úgynevezett szomatogravikus illúzió csaphatta be a pilótát.

 

A Kommerszant napilap úgy tudja, hogy a szakértők most azt vizsgálják, hogy a gép pilótája, Roman Volkov miért akarta letenni a gépet a tengerre mindössze 70 másodperccel azután, hogy Szocsiban felszálltak.

 

A feketedobozok tanúsága szerint a repülőgép a felszállás után 60 másodperccel felvette a 250 méteres magasságot, sebessége pedig 360-370 km/óra volt. Annak ellenére, hogy a gép nem vesztett sebességéből és a felhajtótényező és az állásszög pedig nem lépte túl a kritikus pontot, a pilóta leszállási manőverbe kezdett.

 

 hirdetes_300x300  
Az Alexandrov kórus által használt Tu-154-es egyébként elég öreg repülőgép volt. 1968-ban gyártották, és 1972-ben abszolválta első kereskedelmi útját. Ez a legtöbb példányban legyártott orosz repülőgép-típus. Forrás: Sputniknwes.com

 

A szakértők szerint Volkov kapitány dezorientált lehetett a felszállás után. Az adatok szerint ugyanis figyelmen kívül hagyta a fedélzeti eszközök jelzéseit és saját érzékszerveire hagyatkozva manőverezett.

 

Szocsiból sűrű ködben szállt fel, a tenger felett nem látott semmilyen tájékozodási pontot, és nem érzékelte, pontosan milyen magasan is van, a felszállás után lehetett az a benyomása, hogy a gép emelkedik, holott  a valóságban nem.

 

„Jelenleg a vizsgálat legvalószínűbb eredményei azt mutatják, hogy a pilótákat a fáradtság és a sűrű köd miatt megcsalta az úgynevezett szomatogravikus illúzió, ami miatt nem a megfelelő összefüggéseiben értelmezték a műszerek jelzéseit”

 

nyilatkozták az orosz hatóságok. A nyomozók a technikai hiba lehetőségét korábban már kizárták, így a figyelem a pilótákra terelődött. A baleset szemtanúi szerint a gép nem vette fel a szükséges magasságot, majd zuhanni kezdett.

 

A szomatogravikus illuzó alatt a pilóta tapasztalhat olyan érzést, hogy a gépe orral felfelé mutat olyankor is, amikor a repülőgép valójában vízszintesen repül. Ez a fajta dezorientáció leggyakrabban felszálláskor, különösen éjjel, vagy a vízfelszín felett következik be. A veszély abból ered, hogy a pilóta azzal reagál, hogy a gép orrát lefelé nyomja, vagy túlságosan csökkenti a motor vonóerőt és ezzel veszélyesen „átejti”, átbillenti a gépet.

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!