Iszlamista indíttatású volt a kedd esti dortmundi focicsapat elleni támadás – közölte szerdán délelőtt a német rendőrség annak a levélnek az alapján, amelyet a robbantásos merénylet közelében találtak meg – írja a Hirado.hu. A rendőrség gyanúja beigazolódott, a német hatóságok egy Iszlám Államhoz kötődő gyanúsítottat vettek őrizetbe a robbantásokkal kapcsolatban – ezt a német főügyészség közölte a sajtóval.

 

Eddig a hivatalos álláspont szerint annyi biztos, hogy terrorcselekményről van szó, de a levél hitelességének megállapításáig a jobboldali és a baloldali szélsőségeket sem húzták ki a gyanúsítottak listájáról. Ezen az sem változtat, hogy a rendőrség két embert is összefüggésbe hozott a robbantásokkal, közülük egyet letartóztattak. A gyanúsítottak ráadásul kötődtek az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

 

Követeléseket tartalmazó levél

 

 hirdetes_300x300  

Tegnap a Borussia Dortmund német focicsapat autóbusza alatt robbant fel három, házilag készített csőbomba. A detonáció során egy rendőr és egy játékos is megsérült. A robbanószerkezetek csak azért nem tettek nagyobb kárt a járműben, mert a csapatbuszok biztonsági okokból könnyített páncélborításúak (igaz nem ennyire szélsőséges próbatételekre tervezték őket).

 

A robbantás helyszínétől nem messze találtak egy levelet, amely utalt a tavaly karácsonyi berlini merényletre, illetve követeléseket tartalmazott a német kormány közel-keleti katonai szerepvállalásával kapcsolatban.

 

A csőbombákat úgy készítették, hogy „a lehető legnagyobb pusztítást végezzék környezetükben”. A busz viszonylag jól állta a sarat. Fotó: matiastanea.gr

 

A levél szerint „a Németországhoz és más keresztes országokhoz tartozó sportolók és celebek” szerepelnek az ISIS (Iszlám Állam) halállistáján. A levél azt mondja, Németország Tornado típusú vadászgépei bevetésével szintén felelős a muszlim emberek haláláért. Ezért követelik a Tornadok visszahívását.

 

Németország valóban részt vesz a közel-keleti NATO-missziókban, ám csak járőrözésre használják a gépeket, és eddig nem volt jele annak, hogy egy esetleges katonai akcióban is bevetették volna őket.

 

Ami miatt a hatóságok kétségbe vonták a levél hitelességét, hogy egy olyan követelést is tartalmazott, ami eddig nem épp az iszlamista szélsőségeseket jellemezte. A Tornado gépek visszahívásán kívül a levél írója vagy írói azt követelték, hogy számolják fel Amerika legnagyobb európai katonai támaszpontját Rammsteinban. Ez a követelés eddig csak a jobboldali és baloldali szélsőségesek retorikájában jelent meg.

 

 

Körkép.sk, TheGuardian.com, BBC.com, Hirado.hu

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!