Aggasztó, hogy ötéves szünet után visszatértek a kalózok Szomália vizeire – állítják amerikai védelmi tisztviselők, arra késztetve a tengeri fuvarozókat, hadsereget és másokat, hogy ismét foglalkozzanak a kalózkérdéssel.

 

Az elmúlt két hónapban hat kalóztámadás volt a térségben – mondta Tom Waldhauser tábornok, az amerikai hadsereg Afrika kommandójának vezetője. Ezek az első incidensek 2012 óta. A kalózok élelmiszert, olajat és más termékeket rabolnak kisméretű hajókról – írja a Wall Street Journal nyomán az Origo.

 

Polgári hajókon is megjelentek a fegyveres őrök

 

A tábornok elkísérte az új védelmi minisztert, Jim Mattist közel-keleti és észak-afrikai körútján. Mattis megállt Dzsibutiban is vasárnap, ahol nemcsak az elnökkel, Izmail Omar Güllehhel találkozott, hanem egyeztetett itt állomásozó francia csapatokkal, és tájékoztatást kapott az amerikai Camp Lemonnier műveleteiről.

hirdetes
Kalózok Afrika partjainál. kép: Quartz

 

Ez az amerikai haditengerészet bázisa, és több mint 4000 fővel látja el feladatait a térségben.  A bázison szolgálók számos tevékenységet támogatnak, beleértve a kiképzést, a tanácsadást Szomáliában és a közeli Jemenben, de emellett számos logisztikai és taktikai repülőgéppel is részt vesznek a térség katonai mozgásainak ellenőrzésében. Waldhauser tábornok szerint a kalózok tömegeinek újabb megjelenése a szomáliai éhínséggel és az egyre komolyabb szárazsággal magyarázható.

 

Annak idején azért tűntek el a kalózok a térségben, mert a polgári hajókra fegyvereseket telepítettek, és emellett a nemzetközi haditengerészeti egységek is biztosították a tengerhajózási útvonalakat. Az is a rendezés irányába hatott, hogy a szomáliai kormány egyre keményebben lépett fel az országban rivalizáló hadurakkal szemben.

 

Egészen 2012-ig évente több száz incidens történ

 

A tábornok most arra figyelmeztetett, hogy a kalózok elleni védekezésben biztonsági magáncégeket is be kell vonni, és nem szabad, hogy a hajózási társaságok e téren lazítsanak korábbi politikájukon. Azt egyelőre nem lehet állítani, hogy a kalóztámadások ismét rendszeressé váltak volna, de folyamatosan figyelni kell a térséget.

Egészen 2012-ig évente több száz incidens történt. A szomáliai kalózok kicsi, gyors motorcsónakokkal, egyszerű taktikát alkalmazva üldözőbe vették a nagy hajókat az Indiai-óceánon.Majd amikor sikerült megállítani a tengeri szállítókat, akkor elfoglalták a hajókat, váltságdíjat követelve a rakományért és a tankerért.

 

 

A nemzetközi közösség, a különböző nemzetek hadseregei és a hajózási ipar mind együtt dolgoztak annak idején, hogy biztonságossá tegyék az óceánnak ezt a részét, és megállítsák a kalózokat.Szomália ettől függetlenül is új megítélés alá került Donald Trump elnöksége alatt. Az elmúlt hetekben az elnök engedélyezte az amerikai speciális erőknek, hogy dobjanak át különleges alakulatokat Szomália úgynevezett ellenséges területeire.

 

Origo.hu
borítókép: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!