Miroslav Lajčák (Smer-SD) külügyminiszter tegnap Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel találkozott Washingtonban, ahol az ukrán válságról, Szlovákia oroszországi kapcsolatairól és NATO-beli szerepvállalásáról esett szó. A találkozó különlegessége, hogy ez volt az önálló Szlovákia első kétoldalú tárgyalása az USA-val, amelyen a szlovák kormány egyik tagja és az amerikai adminisztráció egyik vezető politikusa vett részt.  

 

A nagyjából egy órás találkozó tehát történelmi jelentőségű volt a szlovákiai diplomácia számára. Lajčák a tárgyaláson megerősítette Szlovákia azon szándékát, hogy nagyobb arányban veszi ki részét a NATO költségeiből, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi 1 százalékról a GDP 1,6 százalékára emeli védelmi kiadásait.

 

Emellett Szlovákia lényegében már a legutóbbi, Walesben lezajló NATO-csúcson elkötelezte magát, és a héten látott napvilágot az a hír is, hogy Szlovákia hivatalosan is megrendelt 9 darab Bell Helicopter 429-es típusú helikoptert az USA-tól 150 millió dollár (kb. 137,5 millió euró) értékben. Korábban volt szó róla, hogy orosz haditechnikát vásárolna a védelmi tárca (amelynek élén az SNS áll).

 

 hirdetes_810x300  
NATO-tagok védelmi kiadásai a GDP arányában. A zöld vonal a NATO-szerződésben meghatározott minimális szintet jelöli. Jól látható, hogy alig van ország, amelyik betartja ezt a határt. Az érdekessége, hogy görögök például Törökország miatt fegyverkeznek. Az észtek és a lengyelek értelemszerűen az oroszok miatt. Forrás: NATO.int

 

Együttműködés fenntartásokkal

 

Lajčák az ukrán válsággal és Oroszországgal kapcsolatban azt az álláspontot közvetítette, hogy az idő nem a mi javunkat szolgálja:

 

„Kelet-Ukrajnában a helyzet a konfliktus befagyásával fenyeget. Nincs politikai elmozdulás, nincs jelentős előrelépés. Ennek ellenére kontraproduktív lenne, ha befagyasztanánk a kommunikációt Moszkvával. Épp ellenkezőleg, nyitva kell hagyni a csatornákat az aktív párbeszéd érdekében”

 

jelentette ki Lajčák.

 

A közös együttműködés területeinek listáján ettől függetlenül szerepel az ukrán helyzet, de a nyugat-balkáni események is, ezen kívül az energetika és a biztonság, különös tekintettel a terrorizmus elleni harc.

 

„Szlovákia készen áll intenzívebbé tenni az USA-val és más NATO-szövetségeseivel az együttműködést az Iszlám Állam legyőzése és az iraki haderő megerősítése érdekében. A szlovák kormány kijelenti, hogy a terrorizmus elleni harc a prioritásai közé tartozik és ezt bizonyítani is fogja a következő napokban, mikor elfogadja az Iraknak nyújtott támogatásról szóló csomagot”

 

jelentette ki Lajčák.

 

 

„Nagy múltú” kapcsolatok

 

Tillerson elmondta, „nagyra értékeli”a szlovák külpolitika konstruktív tevékenységét, amellyel a kiszámíthatóságot, a stabilitást és az erős transzatlanti kapcsolatokat segíti elő. A szlovák külügyi tárca hivatalos honlapján található közlemény szerint Tillerson és Lajčák egyetértettek abban, hogy Szlovákia és az USA kapcsolata nagy múltú és tartós – 2018-ban lesz 25 éve, hogy a két ország felvette egymással a diplomáciai kapcsolatokat, illetve ugyanebben az évben lesz a csehek és szlovákok közös államának létrejöttének 100. évfordulója, amelyben az akkori amerikai elnöknek, Woodrow Wilsonnak is volt része.

 

Lajčák washingtoni munkalátogatása még ma is folytatódik, a továbbiakban magasrangú amerikai tisztviselőkkel és amerikai agytrösztök képviselőivel tárgyal majd. Szerdán egy regionális és nemzetközi biztonságpolitikai szakmai rendezvényen vesz majd részt.

 

Körkép.sk, mzv.sk

Nyitókép: mzv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!