Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt.

 

May, aki előzőleg a londoni Buckingham-palotában járt, és kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, a Downing Streetre visszatérve közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot.

https://www.youtube.com/watch?v=QM5NhYiMKmg

Theresa May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A csaknem végleges adatok szerint a csütörtöki parlamenti választásokon a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban.

 

 hirdetes_810x300  

Lecsapunk a szélsőséges iszlamista ideológiára

 

„Ez a kormány fogja átvezetni az országot a döntő fontosságú Brexit-tárgyalásokon, melyek mindössze tíz nap múlva kezdődnek. Teljesítve a nép akaratát kivezetjük Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Azon fog dolgozni, hogy biztonságba tartsa országunkat, azon változás meghozásával, amit célul tűztem ki a manchesteri és londoni támadások után. Lecsapunk a szélsőséges iszlamista ideológiára és mindenkire, aki támogatja..”

 

May beszédében bejelentette, hogy DUP-val együtt fog dolgozni, így biztosítva a parlamenti többséget. A Brexitre visszatérve kijelentette, hogy mindenki számára sikeres kilépést fognak megvalósítani és új partnerséget hoznak létre az EU-val. A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

 

Mit kér a DUP?

 

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

 

Eredmények. forrás: BBC

 

Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett “kemény Brexit” politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság – legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján – az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is. A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a “kemény” határellenőrzés visszatérését sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között.

 

Corbyn is készen állt

 

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt a választásokon jelentősen, a véglegeshez közeli adatok alapján 29 fővel 261-re növelte frakciójának létszámát, és a párt vezetője, Jeremy Corbyn pénteken utalást tett arra, hogy készen áll a kormányalakítási tárgyalásokra. Corbyn lemondásra szólította fel Theresa Mayt, mondván: a konzervatív párti miniszterelnök az elvesztett abszolút többséggel együtt elvesztette a közbizalmat is.

 

A Skót Nemzeti Párt (SNP) mindent megtesz a Theresa May brit kormányfő vezette Konzervatív Párt kormányalakításának ellehetetlenítéséért – mondta Nicola Sturgeon skót tartományi miniszterelnök pénteken. ”Együtt fogunk működni a többiekkel, hogy a konzervatívok ne kerülhessenek a kormány közelébe” – hangsúlyozta. “Mindig mondtuk, hogy szívesen összefognánk másokkal egy tisztességesebb ország felépítéséért.”

 

Hirado.hu/MTI
borítókép: REUTERS

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!