Az Európai Parlament brüsszeli főépülete mindössze 24 éves, de igazgatói azt tervezik, hogy lebontják és a helyére újat építenek, közel fél milliárd euróért – írja a Politico.eu.

 

Az EP adminisztrációs vezetői – többek között Klaus Welle főtitkár – most mérlegelik azokat a hatástanulmányokat amelyek felújításról vagy teljes újjáépítésről szólnak. Bármelyiket választják, azt elég nehezen magyarázzák majd meg az uniós adófizetőknek. Ráadásul a projekt az euroszkeptikusok „könnyű célpontjává” válhat.

 

Antonio Tajani elnök az EP 14 alelnökével hétfőn tárgyalja Strasbourgban az „Paul-Henri Spaak” (PHS) épület felújítását. A mostani változatot 1993-ban építették, akkor 43 milliárd belga frank értékben (mai árfolyamon nagyjából 1 milliárd euró).

 

 hirdetes_810x300  

Hogy érhet véget egy 24 éves épület életciklusa?

 

A Politico.eu úgy tudja, hogy Klaus Welle a teljes lebontás és újjáépítés mellé igyekszik majd állítani az EP-képviselőket. A brüsszeli hírportál birtokába május elején került egy „Szigorúan bizalmas” feliratú dokumentum, amelyben egy ajánlás egyértelműen leszögezi, hogy az épületet újraépíteni, nem pedig felújítani kell, mert „életciklusa véget ért”. Mindezt annak ellenére, hogy a PHS egyébként minden elvárt funkciónak megfelel jelenlegi állapotában is.

 

Ha a saját biztonságukról van szó, semmi sem drága… Legalábbis, így is értelmezhető a hirtelen jött újjáépítési ötlet. Fotó: Politico.eu

 

Láncreakció-szerű kataklizma

 

Azért akad példa néhány olyan körülményre is, amely az újraépítés pártiak érveit erősíti. Például, hogy 2012-ben részlegesen beomlott az EP plenáris üléstermének teteje.

 

Az említett dokumentum azonban nem ezzel indokolja a lebontás szükségességét. Welle jegyzéke szerint az EP épülete nem elég stabil ahhoz, hogy ellenálljon egy „véletlen eseménynek”. Vagyis, ha egy részét „megsemmisítik”, akkor az épület többi része láncreakció-szerűen szintén összeomlik. A dokumentumban a „véletlen eseményt” nem pontosították, mindazonáltal az elmúlt időszak eseményeiből a terrortámadás lehetőségével bizonyára számolnak.

 

A dokumentum szerint a felújítás azért nem járható út, mert rendkívül költséges, sok zajjal jár, körülményes. Ezért inkább a teljes újjáépítést javasolja, és ennek költségei az első információk szerint meghaladja a 430 millió eurót – plusz mínusz 43 millió…

 

Az EP központi épületének „lépcsőháza”. Fotó: Politico.eu

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: b4f.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!