A Politico.eu brüsszeli hírportál publicistája szerint, ha az EU megreformálására várunk, ne Párizs, hanem Berlin felé tekintsünk. A szerző, Mujtaba Trahman szerint a Szlovákiát is magába foglaló euróövezet sorsát a választásokat valószínűleg újra megnyerő Angela Merkel dönti majd el, pontosabban az, hogy kit választ a német kereszténydemokratát kancellárjelöltje koalíciós partnerének. Ez a párt ugyanis megkapja a német pénzügyi tárcát.

 

A populista pártok 12  hónapnyi ostromát követően Európa magja végre úgy érezhette magát, ismét sínen van. Emmaneul Macron beköltözése az Elysée-palotába, a Brexit, a növekvő transzatlanti szakadék Európa és az USA között és Angel Merkel valószínű újbóli megválasztása új lendületet adtak a francia-német motor beindításának és az EU, különösen pedig az euróövezet megerősítéséhez.

 

– kezdi cikkét a szerző, aki szerint az, hogy minden Macrontól függ, csak félig igaz. Bár a francia elnök szeretné felülvizsgálni a munkajogi törvényt, javítani akar országa pénzügyi helyzetén, aminek feltétele alapvetően egy német-francia együttműködés kell hogy legyen, Berlinben és Párizsban „kevesebb közös van, mint ahogy azt ők (Macron és Merkel) elhitetnék velünk”.

 

50 évnyi szoros kétoldalú kapcsolatépítés után a testvérvárosok sűrű szövedéke ellenére a két ország viszonya a kényszerházasság tüneteit hordozza, amelyben az egyik fél sem szokta meg a másik bogarait.

 hirdetes_810x300  

 

A legnagyobb kihívás az euróövezet megerősítése lesz. A valutauniót úgy kellene rendbe tenni, hogy a németek nehogy azt érezzék, nekik kell állni a számlát, vagy nehogy a franciák gondolják úgy, hogy az intézkedésekkel pénzügyi erőszakot követnek el országukon.

 

Macronnak komoly felelősség nyomja a vállát: vissza kell szereznie Franciaország elvesztett hitelét Berlin előtt. Ehhez pedig egy szimpla francia munkaügyi reform aligha lesz elég. Ez pedig a belpolitikai válság kialakulásának lehetőségét hordozza magában, hiszen a francia munkatörvénykönyv eddigi módosításai is már kellően kiverték a biztosítékot a munkásosztály körében. Az eladósodott franciákat előbb talpra kell állítani, legalábbis ez a meggyőződése Edouard Philippe miniszterelnöknek, aki mindenekelőtt kiegyensúlyozott szintre akarja nyomni a deficitet.

 

Aki úgy véli – folytatja a cikk írója –, hogy a labda a franciáknál van, az nagyot téved. Merkelnek a német parlamenti választásokat követően saját elképzelései és határai lesznek – szinte biztos, hogy koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányzáshoz.

 

Merkel Németország-központú elképzelését támasztják alá azok a kijelentései, miszerint „Európa többé nem támaszkodhat az Egyesült Államokra”, vagy épp az „Erősebb Európát az erősebb Németországért” szlogen.

 

A csapda ott van, hogy a választások után Berliné lehet ugyan a vezető szerep, de koránt sem biztos, hogy Merkelé. A német Pénzügyminisztérium az, amelyen keresztül Németország a legkönnyebben gyakorolhatja befolyását Európában. Hogy ki kerül az intézmény élére tehát alapvető fontosságú.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!