Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unió illetékeseivel tárgyaló David Davis brit Brexit-ügyi miniszter olyan poggyásszal érkezett meg Brüsszelbe, amelyet a hírneves ügynök, James Bond is megirigyelhetne.

 

Titkos dokumentumait egy ezüstszínű kofferben hozta, az ún. Faraday-kalitkában, amely az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrésszel van ellátva, így a háló védőhatásának köszönhetően külső elektromos erőtér nem hatol be a kofferbe. Kizárt tehát az, hogy más országok titkosszolgálatai feltörjék annak elektronikus rendszerét.

 

Minden veszélytől megóvó különleges koffer

 

 hirdetes_810x300  

A különleges koffer blokkolja a mobil, a GPS vagy a wi-fi szignálokat. A miniszterek ezért nyugodtan elhelyezhetik ebben a bőröndben a mobiltelefonjaikat annak kockázata nélkül, hogy bárki is le tudná hallgatni a rögzített beszélgetéseket. Éppen emiatt kellett például lecserélnie a miniszternek az iWatch óráját Garmin márkájú készülékre. Brit szakértők ugyanis attól tartottak, hogy idegen hatalmak ügynökei aktiválhatnák az órák mikrofonjait és így lehallgathatnák a Davis-féle tárgyalócsoport megbeszéléseit.

 

A Brexitről tárgyaló miniszter különleges felszereléséről barátai beszéltek újságíróknak, szellőztette meg a The Daily Telegraph. Emlékeztettek ugyanakkor David katonai múltjára, amely hozzásegít ahhoz, hogy a Brexit brit főtárgyalója gyorsan hozzászokjon ezekhez a fokozott biztonsági intézkedésekhez.

 

Feszült megbeszélések várhatók

 

A brit Brexit feltételeiről folyó tárgyalásokon egyébként nehéz témák megvitatása vár a tárgyalófelekre. Michel Barnier uniós főtárgyalóval arról is dűlőre kell jutniuk a londoni diplomatáknak, hogy a brit kilépés után hogyan garantálja London az uniós állampolgárok jogait, mert eddig e téren nem jött létre konkrét egyezség. Barnier felszólította a briteket, hogy pontos víziót tegyenek le ezzel kapcsolatban a tárgyalóasztalra.

 

Hasonlóképpen feszült légkörű megbeszélések várnak a két delegációra a pénzügyi kompenzációk kérdésében is, vagyis arról, hogy Nagy-Britannia mekkora összeget térít meg majd az Unónak a távozás fejében.

 

Nyitókép és forrás: lidovky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!