A cseh politikában egy viszonylag új jelenség kezd meghonosodni: a politikai pártok közvetlenül vagy közvetve milliárdosokhoz köthetőek. Esetenként a gazdagok egyenesen olyan párt vagy mozgalom élére álltak, amelyet „méretre szabtak”a szükségleteiknek megfelelően. De van példa arra is, hogy egyelőre csak a háttérből befolyásolják az eseményeket.

 

A média az alábbi milliárdosokat sorolják azok közé, akik többé vagy kevésbé látható módon aktivizálják magukat a politikai életben:  Andrej Babiš az ANO mozgalomban, Luděk Sekyra a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártban, Dalibor Dědek a függetleneket és a polgármestereket tömörítő STAN-ban, Pavel Sehnal a Polgári Demokratikus Szövetségben, az ODA-ban és Marek Dospiva a   REAL pártban (a magukat realistáknak nevezők hozták létre eredetileg a régiók hangjának megjelenítőjeként).

 

A cseh hazárdjáték királya pártszínekben szenátor lett

 

 hirdetes_300x300  

A Magángazdálkodók Pártja pedig szorosan kötődik a cseh hazárdjáték királyához, Ivo Valentához, aki e pártnak a színeiben lett szenátor a cseh felsőházban. Egyúttal megyei képviselő is Zlín kerületben, ahol listavezetőként indult a magángazdák és a szabad polgárok pártjaként ismert SVOBODNI közös listáján. Vagyonos, de nem milliárdos Tomio Okamura is, aki sikeres vállalkozóként először létrehozta az Úsvit Pártot, majd később a Közvetlen Demokrácia Pártját.

 

A rendkívül gazdag emberek közvetlen belépését a politikai élet sűrűjébe már 2006-ban védelmébe vette a médiában  vállalkozó Jaromír Soukup, amikor pénzügyileg támogatta a Zöldek Pártját és egyik megalkotója volt a párt programjának. Később más politikai projektekben is részt vett.

 

Őt követte később a gazdag vállalkozó, Vít Bárta, ráadásul kormányszinten is az általa létrehozott Közügyek Párt élén. Jóval előtte jelent meg a cseh politika színpadán a tehetős arisztokrata, Karel Schwarzenberg a TOP 09 élén, amelynek jelenleg is a tiszteletbeli elnöke.

 

A kishalak után jöttek az igazi milliárdos nagyágyúk

 

A felsoroltak azonban csak kis halacskáknak bizonyultak azokhoz a milliárdosokhoz képest, akik az utóbbi öt évben kezdtek megjelenni a cseh politikában.

 

A leggazdagabb csehek listája a Forbes szerint 2016-ban. Forrás: nova.cz

 

A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy csak azokat a jelentősebb pártokat érik leggyakrabban bírálatok korrupció kapcsán a politikába aktívan bekapcsolódó milliárdosok részéről, amelyek hátterében jelenleg nem áll milliárdos vagy gazdag vállalkozó, netán olyasvalaki, aki közvetlenül nem „birtokolja” a pártot. Nevezetesen a polgári demokratákról és a szociáldemokratákról van szó. Úgy tűnik, eddig nincs saját „milliárdosa” a Cseh és Morva Kommunista Pártnak sem.

 

A szocdemeknek és az ODS –nek is megvannak a privatizáció idején megtollasodott oligarcháik

 

Bárki felvetheti, hogy a cseh szociáldemokraták pártjának, a ČSSD-nek és Polgári Demokrata Pártnak (ODS) nincs is szüksége olyan oligarchákra, akik láthatólag kötődnek hozzájuk. E két pártot szoros szálak fűzték, vagy fűzik még mindig olyan gazdag és befolyásos „komákhoz”, akik közül sokan annak köszönhetően tettek szert jelentős vagyonokra, hogy a privatizáció időszakában élvezték mindkét párt politikai fedezetét, később pedig az állami megrendeléseken élősködve gyarapították vagyonukat.

 

Mit jelez a szupergazdag emberek egyre szembetűnőbb közvetlen összefonódása a politikával?

 

A szupergazdag emberek egyre szembetűnőbb közvetlen összefonódása a politikával azt jelezheti, hogy az oligarchikus uralkodásnak ez a típusa túlélt mindent – illetve hogy sokkal jobb jelen lenni a politikai színtéren, mintsem a színfalak mögül befolyásolni a politikai történéseket. Inkább ki kell használni a befolyást (egyes esetekben a mediálisat is) ahhoz, hogy a polgárokat meggyőzzék: ennek így is kell lennie. Hiszen végülis miért éppen a legsikeresebbek ne kapcsolódnának be aktívan a politikai életbe, nemde?

 

A leggazdagabb cseh, Peter Kellner az államfőkre „szakosodott”

 

Tegyük hozzá, hogy további milliárdosok is kötődnek a politikához. A leggazdagabb cseh, Peter Kellner az államfőkre „szakosodott”. Támogatta és támogatja Václav Klaust, jelenleg pedig különleges kapcsolatokat ápol Miloš Zeman köztársasági elnökkel. Zdeněk Bakala milliárdos annakidején átlagon feli kapcsolatokat tartott fenn Václav Havellel.

 

A cseh milliárdosok uralják a média többségét is

 

A cseh milliárdosok már uralják a média többségét is. Nincs is ebben semmi rossz, ha ezt kizárólag befektetési céllal teszik. De egyeseknek nyilvánvalóan politikai céljaik is vannak a médiákkal. Például a Barrandov tévét birtokló Soukupot nagyon szoros szálak fűzik a prágai vár vezetéséhez.  Babišé (szlovák származású jelenlegi pénzügyminiszter – a szerk.megj.) a Mafra kiadó és az Impuls rádió. Valenta pedig a Parlamentní listyt finanszírozza.

 

Amikor tehát a cseh szavazó a választásokon szavazni fog, a választott pártra vagy mozgalomra leadott voksával egyúttal valamelyik milliomosra és érdekeinek a támogatására is szavaz.  A felelősségteljesen mérlegelő választónak meglehet, mérlegelni kellene, hogy kiről is van szó és milyen érdekek is vezérelhetik azokon a hangzatos ígéreteken túl, hogy az ország javát akarja.

 

novinky.cz (Jiří Pehe)/Körkép.sk

Nyitókép: lidovky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!