Aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

 

A tárcavezető kifejtette, hogy Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett, és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem.

 

Magyarországot is megilleti a szolidaritás

 

 hirdetes_300x300  

Emlékeztetett: annak idején Dimitrisz Avramopulosz, a bizottság migrációs politikáért felelős, görög biztosa – aki korábban Görögország honvédelmi minisztere volt – is védte azt a kerítést, amelyet a török-görög határon építettek, manapság azonban a magyar kerítést bírálja.

 

Mint mondta, Görögországnak 1,5 milliárd eurót különítettek el az illegális bevándorlás kezelésére, Olaszország 740 millió, Bulgária pedig 260 millió eurót kap erre uniós forrásokból, vagyis a frontországoknak igenis jár támogatás a szolidaritás alapján. Magyarországnak több mint 800 millió eurós költsége adódott a határvédelmi feladatokból, és jogos elvárás, hogy a szolidaritás alapján az EU ennek egy részét megtérítse – közölte.

 

A kerítés Magyarországot és Nyugat-Európát védi

 

Úgy vélte, a kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért „mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását”. Az európai biztonságra hosszú távon káros, hogy európai intézmények még mindig azon „mesterkednek”, hogy miként lehet behozni és szétosztani illegális bevándorlókat – közölte.

 

Orbánozva csapott össze Merkel és Schulz az év tévés vitájában

 

Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt

 

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta: „megtiszteltetés”, ha Európa legerősebb országának választási kampányában a két legesélyesebb jelölt vitáján a legfontosabb kérdés Magyarország. Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát – fogalmazott. Hozzátette: a jövőben is előjön majd Magyarország a vitákban, mert megfelel a kötelezettségeinek.

 

Szijjártó Péter kijelentette: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Magyarország továbbá az európai jogszabályokban és a nemzetközi előírásokban foglaltaknak megfelelően mindig biztosított ellátást az illegális bevándorlóknak, de csak ha ők a számukra jogszabályilag kijelölt állomásokra mentek – mondta.

 

Seehofer: érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát Brüsszelnek a határvédelmi költségekről

 

A németországi jobbközép CSU vezetője a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy „nagy rokonszenvvel” viszonyul Orbán Viktorhoz, és másokkal ellentétben ismeri egész életútját, így a „kommunista diktatúra ellen folytatott harcát is, amelyben nagy személyes kockázatot vállalt”.

 

Orbán Viktor „nem az az ördögi alak”, amelynek Európában beállítják – tette hozzá az Angela Merkel német kancellár vezette CDU testvérpártjának elnöke.

 

forrás: zdf.de

 

Kifejtette, hogy Magyarország, Ausztria és Macedónia nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami a Németországra nehezedő migrációs nyomást is csökkentette. Mint mondta, „sajátos, hogy azzal nincs gond, ha tőlünk távol utasítják vissza a menekülteket, és embertelenség, ha ugyanez a mi határainknál történik meg, ezt a logikát még senki sem tudta nekem megmagyarázni”.

 

Hangsúlyozta, hogy „éppen azokat bírálják nálunk, akik segítettek nekünk, vagyis különösen Magyarországot, ezért azt mondom, érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát”.

 

Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján Brüsszelnek teljesíteni kell-e Magyarország fizetési követelését, azt mondta, hogy a döntéshozók Brüsszelben „nem is tudják, milyen nagy segítséget adott a magyar határkerítés felépítése a balkáni útvonal lezárásához”.

 

 

MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!