A leváltott Andrej Babiš pénzügyminiszter az októberi csehországi választások egyik esélyesének tartott ANO mozgalom vezéreként Most vagy soha! elnevezésű programjában nem fukarkodik a választási ígéretekkel,  adócsökkentést és fizetésemelést is ígér

 

Csehországban október közepén parlamenti választások lesznek. Ennek kapcsán íródott az alábbi kommentár, amelyben Petr Honzejk, a cseh Hospodářske noviny kommentátora a májusban leváltott, szlovák származású Andrej Babiš pénzügyminiszter belpolitikai vonatkozású választási ígéreteit veszi nagyító alá.

 

Azét a Babišét, akit az ANO párt vezéreként, és nem mellékesen Csehország második leggazdagabb embereként a lehetséges cseh kormányfőként emlegetnek. Annak dacára, hogy a cseh képviselőháztól a kiadatását kérik, amely a szeptember 5-én kezdődő ülésszakán megvitatja a cseh rendőrség erre vonatkozó kérelmét.

 

 hirdetes_300x300  

A bűnüldöző szervek az ügyben kívánnak vizsgálódni, hogy az Olbramovice településen 10 évvel ezelőtt létesített Gólyafészek nevű  sokfunkciós farmkomplexum megépítéséhez jogosultan kért-e Andrej Babiš egy társával együtt 50 millió cseh korona értékben támogatást európai uniós forrásokból.

 

A rendőrség meggyőződése szerint ennek nem volt jogalapja. Babiš viszont azt állítja, hogy ezt az ellene folyó boszorkányüldözést ellenfelei az októberi parlamenti választások előtti időszakra időzítették  és mint a cseh hírtelevíziónak nyilatkozta, feltételezi, hogy „politikai ellenfelei örömmel kiadják majd a bűnüldöző szerveknek”.

 

Választások előtt ígérni bármit lehet, de nézzük meg, ki az ígérgető

 

Az idézett kommentátor írásában megállapítja: a választások előtt érvényes a szabály, hogy ígérni bármit lehet. Ezért mielőtt az ember beleolvas a program részleteibe, jó, ha megnézi azt is, milyen körülmények közepette tálalják nekünk, ugyanakkor a programot jegyző személye sem mellékes.

 

Petr Honzejk., a HN kommentátora. Kép: ihned.cz

 

Most vagy soha  – Babiš az ANO programjában harcot hirdet az alattomos korrupciós szörny ellen

 

Az ANO mozgalom esetében a programot maga Andrej Babiš ajánlja.

 

„Ez az első és utolsó kísérlet is arra, hogy megszabaduljunk a tűrhetetlen, átgondolt és alattomos korrupciós szörnytől, amely már több mint húsz éve fojtogatja, bomlasztja egész országunkat és élősködik rajta”

 

mondta Babiš a Most vagy soha elnevezésű program bemutatásakor.

 

Rendkívül hatásos. Csakhogy várjunk, hiszen ki is mondja ezt nekünk? Mert nem véletlenül éppen Andrej Babiš maga is boldog milliárdos? Vajon hogyan jön ez össze, hogy ő, a korrupcióellenesség élharcosa ilyen fenomenális gazdasági sikert ér el az alattomos korrupciós szörny által szétbomlasztott országban? Akkor hogyan történhetett meg mégis az, hogy ez alatt a 25 év alatt mégsem fojtotta meg őt ez a szörny, amíg ő szorgalmasan hordozgatta a szalmaszálakat a gólyafészekbe?

 

Két lehetőség közül Babiš számára az egyik sem hízelgő

 

Nos, két lehetőség van: vagy nem is olyan rettenetes a helyzet Csehországban, mint ahogyan azt Babiš állítja, vagy pedig ennek az általa emlegetett szörnynek ő maga is a hűséges része volt. Akár így van, akár úgy, Babiš, az ANO elnöke az orrunknál fogva vezet bennünket. Tehát ennek ismeretében lássunk hozzá az ANO mozgalom programjának olvasásához.  Az egy remekült sikerült próbálkozás arra a témára, hogy „mindenkinek megígérek mindent”.

 

Tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígérnek Csehországban

 

Csökkennének a jövedelemadó-terhek, az alkalmazottak plusz 500  koronával többet kapnának kiadásokra fordítható átalánydíjak formájában, a tanítók fizetését 15 ezerrel toldanák meg, a szociális biztosítási díjat csökkentenék, a nyugdíjakat megemelnék, több száz kilométernyi autópálya épülne, olcsóbb sört csapolnának majd a kocsmákban az alacsonyabb ÁFÁ-nak köszönhetően, ugyanez lenne a tej esetében is…

 

Egyszóval ez lenne maga a földi paradicsom…

 

És ez a tejjel-mézzel folyó Kánaán természetesen szuperbiztonságos is lesz, mert a titkosszolgálatok is több pénzt kapnak majd, a hadseregnek pedig 35 ezer katonája lesz. No és hát mivel mindannyian egyetértünk abban, hogy szeretjük a karácsonyt, ezért szüntessük meg az EET, a bevételek elektronikus nyilvántartási rendszerét, többek között a karácsonyi pontyok eladásánál. Hozsanna!

 

De hogyan tudjuk mindezt megfizetni? Hiába keresgéljük ezt a programban, mert a választ nem találjuk meg.

 

A populista ígéretekre csak akkor futná, ha Csehország Kínát is megelőzné a gazdasági növekedésben

 

Az adósságokról szó sincs benne, de a költségvetésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie. A megtakarítások oldalán azt látjuk csak, hogy befagyasztanák a képviselők fizetését, megszüntetnék a képviselőknek most járó pótlékokat és 16-ról 13-ra csökkentenék a miniszterek számát. Csupa olyan csaknem kötelező populista mézesmadzag, amely bizonyosan tetszést arat, de ezzel valójában nem lehet elővarázsolni az említett reformok kivitelezéséhez szükséges tíz- és százmilliárd koronás pénzcsomagokat.

 

Vagy talán abban reménykednek, hogy a gazdaság növekedés csodálatos magasságokban fog szárnyalni és még Kínáét és megelőzi? No, csak óvatosan a jóslásokkal… Ez az egész inkább ábrándozó populizmusnak tűnik.

 

Azt a bürokráciát akarják csökkenteni, amit maguk duzzasztottak fel, reagál az ellenzék

 

Hogy mennyire nem lehet mindezt komolyan venni Babištól, szemlélteti a következő ígéret is: korlátozni kell a bürokráciát és szükséges biztosítani azt a lehetőséget a vállalkozóknak, hogy egy helyen el tudják intézni elektronikusan a formaságokat. Kommentárként itt jó szolgálatot tesz, ha idézzük az ellenzéki ODS, a Polgári Demokrata Párt egyik tweetjét:

 

„Azt a bürokráciát, amelyet felduzzasztottak, most csökkenteni akarják. Az adókat, amelyeket bonyolulttá tettek, most le akarják egyszerűsíteni. Nem volt véletlenül Babiš 4 évig a kormány tagja?”

 

Tömören összegezve:  az ANO programja csak ránézésre szép könyvecske.

 

Ám a benne foglaltak megbízhatósága nagyjából olyan, mint annak a bevezetőnek a hitelessége, amelyben Babiš saját magát az államot fojtogató korrupciós szörny elleni küzdelem élharcosának tünteti fel.

 

Egyébként meg hidd el neki, ha akarod. De aztán ne csodálkozz.

 

ihned.cz/Körkép.sk

Nyitókép: Andrej Babiš (Forrás: tyden.cz)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!