„Martin Schulz már arra készül, hogy a következő nagykoalíciós német kormány külügyminisztere lesz, ezért nem akarta sárral megdobálni leendő főnökét. Körülbelül ennyi”

 

válaszolta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az ATV  Start című műsorában arra a kérdésre, hogy a várakozásokkal ellentétben miért nem esett egymásnak látványosan Martin Schulz szociáldemokrata és Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárjelölt legutóbbi tévés vitájukon.

 

A szakértő szerint van ugyan néhány téma, amelyeknél Martin Schulz saját elmondása szerint más lépéseket tett volna, de arról nagyon kevés szó esett, hogy mi történjen Németországban a következő négy évben.

 

 hirdetes_810x300  

„A vita elején volt három téma, ahol először még úgy tűnt, van köztük ellentmondás, de utána Angela Merkel gyorsan hozzásimult Martin Schulz véleményéhez, és már egyet is értettek a vita végére”

 

fogalmazott Nagy Sándor Gyula.

 

Migránskérdés és Orbán Viktor

 

A szakértő megjegyezte, hogy a migránskérdés kapcsán előkerült Orbán Viktor magyar miniszterelnök neve is, de újságírói kezdeményezésre merült fel Magyarország témája. A német sajtó egy része előszeretettel emlegeti Magyarországot Oroszország és Törökország mellett. Nagy Sándor Gyula szerint azonban Angela Merkel nem hasonlítja Magyarországot Törökországhoz vagy Oroszországhoz, míg Martin Schulz gyakran von párhuzamot.

 

Schulz azért bírálta Merkelt a tévés vitában, mert 2015-ben, a migránsválság kitörésekor a német kancellárasszony nem hívta fel magyar és a lengyel miniszterelnököket, hogy egyeztessen velük, mielőtt ténylegesen lépésre szánta el magát. A szakértő szerint ez annyiban furcsa álláspont, hogy az akkori külügyminiszter Martin Schulz párttársa volt, és a döntés az egész nagykoalíció hozta meg.

 

Orbánozva csapott össze Merkel és Schulz az év tévés vitájában

 

Merkel és pártja vezet a felméréseken

 

A szakértő szavaiból azért kitűnik, amit már régóta sejteni lehetett: Angela Merkel a legesélyesebb kancellárjelöltje a szeptember 24-én esedékes német parlamenti választásoknak, Shulz pedig már nem a kancellárságra játszik, hanem egy kormányon belüli magas pozícióra.

 

A tévés vita utáni közvélemény-kutatások szerint Merkel volt a meggyőzőbb. A felmérések szerint Angela Merkelre a megkérdezettek 54 százaléka szavazna, Schulz csak 36 százalékon áll. Ráadásul az elsöprő többség Merkelt tartja erősebb és kompetensebb vezetőnek.

 

A pártpreferenciák felmérései szerint Merkel CDU/CSU koalíciója 37 százalékot kapna, a szociáldemokrata SPD 21 százalékot (a legutóbbi felméréshez képest ez két százalékpontos gyengülés).

 

Ami érdekes, hogy a harmadik legerősebb párt az Alternatíva Németországért (AfD), ő 11 százalékon áll. A Baloldal 10 százalékot tudhat magáénak.

 

Forrás: DW.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!