Története legrosszabb eredményét érheti el a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pedig a harmadik legnagyobb erőként debütálhat a Bundestagban egy csütörtökön ismertetett felmérés alapján. 

 

A infratest dimap kutatóintézet adatai szerint az SPD országos választói támogatottsága jelenleg 20 százalékos. Amennyiben ez nem változik, és a Martin Schulz vezette párt 20 százalékot szerez a tíz nap múlva tartandó választáson, alulmúlja eddigi negatív rekordját, a 2009-es 23 százalékot, és messze elmarad a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 25,7 százaléktól.

 

Az AfD harmadik erőként debütálhat a Bundestagban

 

 hirdetes_810x300  

A szociáldemokraták az egy héttel korábbihoz képest 1 százalékponttal gyengültek. A 20 százalék a legalacsonyabb érték, amelyet az infratest dimap kutatásaiban eddig mértek. Az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett felmérés szerint a CDU/CSU változatlanul 37 százalékon áll. A pártszövetség 2013-ban a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte össze, és az utóbbi négy évben az SPD-vel kormányzott.

 

Merkelnek nincs miért aggódnia. kép: Reuters

 

A Bundestag ellenzéki oldalán a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal a szavazatok 9 százalékára számíthat, ami 1 százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbihoz képest, de 0,5 százalékos emelkedés a 2013-ban elért 8,5 százalékhoz viszonyítva.A Zöldek 7,5 százalékon állnak, gyengültek az egy héttel korábbi 8 százalékhoz, és a 2013-as 8,4 százalékhoz képest.

 

Az AfD 12 százalékos eredménnyel, a harmadik legnagyobb frakcióval kerülhet be a Bundestagba. Támogatottsága 1 százalékponttal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, és több mint a két és félszerese a 2013-ban elért 4,7 százaléknak.

 

A 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviselet visszaszerzésére készülő jobboldali liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP)  az egy héttel korábbi 9 százalékról 9,5 százalékra emelkedett, ami nagyjából a kétszerese a négy éve elért 4,8 százaléknak – mutatta ki az infratest dimap ARD Deutschlandtrend című felmérése.

 

Történelmi vereség esetén „kitör a lázadás”

 

A felmérést szeptember 12-én és 13-án készítették, 1003 ember megkérdezésével. Az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.  Ha a 154 éve alapított SPD valóban történelmi vereséget szenved, a pártban „kitör a lázadás” és elsöpri a teljes felső vezetést, Martin Schulzcal az élen – mondta csütörtökön Berlinben egy újságírókkal folytatott beszélgetésen az egyik legtekintélyesebb német politológus.

 

Nagyot ugorhat a szélsőjobboldali AfD. kép: timesofisrael.com

 

Oskar Niedemayer, a berlini Freie Universität kutatóegyetem empirikus politikai szociológiára szakosodott munkacsoportjának vezetője hozzátette: a Bundestag-választásokon elszenvedett egymás utáni negyedik vereség apátiába taszíthatja a tagságot, ami nagyban megnehezítené az új vezetés dolgát, ha ismét tárgyalni kellene a CDU/CSU-val a nagykoalíció folytatásáról.

 

A kutató az AfD-t nemzeti konzervatív pártként jellemezte, megjegyezve, hogy egyre erősebb szélsőjobboldali tendenciák figyelhetők meg a pártnál, amely az utóbbi két évben mindenekelőtt a berlini vezetés menekültpolitikájának éles bírálatára, és a szélsőséges iszlamizmusként, valamint terrorveszélyként azonosított iszlám elutasítására építette politikáját. Mint mondta, a következő ciklusban dől majd el, hogy melyik irányba indul tovább az AfD.

 

MTI
borítókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!