Elkészült a konzervatív francia szenátor, Roger Karoutchi jelentése a migránsok beilleszkedéséről Franciaországban. A 60 oldalas jelentés megdöbbentő tényeket tartalmaz. A migránsok nem járnak el a nyelvórákra, a nyelvvizsgákon megbuknak, egy szót sem beszélnek franciául, ennek ellenére mégis kapnak tartózkodási engedélyt. Nem is rövid időre, 4 évre.

 

A migránsok magasról fütyülnek a tanulásra

 

2007-ben szigorú szabályokat vezetett be a migránsok beilleszkedésével kapcsolatban Nicolas Sarkozy elnök kormánya. Az integrációs szerződésnek nevezett rendeletet a szocialista Francois Hollande kormánya alaposan enyhítette. Elég a migránsoknak 200 francia nyelvű órán részt venniük, de annak ellenére is megkaphatják a 4 évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt, ha a vizsgán megbuknak.

 

 hirdetes_300x300  

A jelentés szerint az A1 típusú nyelvvizsgán a migránsok több mint fele megbukik. Az A1 nyelvvizsgát messze nem úgy kell elképzelni, hogy a papír megszerzője hibátlan kiejtéssel fog idézni Corneille-től vagy Racine-tól. Ez a legalsó szint. Ráadásul a migránsok egy része be sem jár az órákra. Ugyanakkor a bukásnál enyhítő körülmény, ha a migráns részt vett a tanórákon. Akkor is, ha ott nem tanult semmit. Karoutchi alibitanfolyamnak hívja ezeket a kurzusokat.

 

Egy laikus ember számára is nevetségesen hangzik az a gyakorlat, hogy franciául gyakran egy szót sem beszélő embereknek tartanak előadást mondjuk Szent Johannáról. A vizsga még viccesebb: nincs személyes vizsga, hanem kollektív – ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 20 fős osztályteremben mindenki bent ül, és úgy kérdezgeti a migránsokat a tanár. Aztán szinte mindig aláírja mindenkinek az igazolást. A kollektív vizsgáztatás egyébként nem egy-egy tanár lustaságán múlik – ez egy előírás. Így kell vizsgáztatniuk. Karoutchi ezt az oktatási rendszert aberráltnak nevezi.

 

Karoutchi a jelentésében azt írja, hogy a migránsoknak legalább 600 órát kellene tanulniuk aktív részvétellel, és csak sikeres nyelvvizsga és valódi polgári ismeretek után kaphatnának tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

 

Forrás: Origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!