Üres pilótafülkék, törölt járatok és a tengerparti szabadságaikat töltő pilóták. Az ír diszkont légitársaság vezérének, Michael O´Learynek az elmondása szerint így kell elképzelnünk a Ryanairnél uralkodó jelenlegi állapotokat.

 

Az alkalmazottak azonban másképpen látják a helyzetet. Elmondásuk szerint a légitársaság már hosszabb ideje küzd pilótahiánnyal. Az egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő ír légitársaság eddig három pilléren állt: az olcsóságon, a megbízhatóságon, valamint azon, hogy sokat írtak róla a médiában.

 

Elveszítették az egyik alappillérüket

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy a „megbízhatóság” abban a pillanatban veszített értékéből, amikor a légitársaság járatok százait törölte el. Pontosabban hat héten keresztül naponta 50 járatot. A korlátozás ennek köszönhetően mintegy 315 ezer utast érintett. Az ír légitársaság a járatok törlését a pilóták rosszul megtervezett szabadságkivételével, valamint a járatok pontosságának betartásának igyekezetével magyarázta.

 

Ez amolyan köntörfalazás. Nem hiszem, hogy ez lenne a valódi ok. A Ryanair naponta 50–60 járatot töröl azért, mert egyszerűen nincs személyzete. Ez azt jelenti, hogy a légitársaság nem fog tudni annyi embert szállítani, mint eddig” – mondta az iDNES.cz portálnak egy nevét elhallgatni kívánó pilóta, aki öt év után a napokban hagyta ott a Ryanair légitársaságot.

 

Annak, hogy miért hagytam ott a légitársaságot, több oka is van. A legkomolyabb ok azonban maga a szerződés volt” – magyarázza. Az egykori kollégák elmondása szerint jelenleg 15 pilóta nyújtott be a felmondását, de a többi pilóta is változásokat szorgalmaz – informált a BBC portál.

 

Michael O´Leary bónuszokat kínált azoknak a pilótáknak, akik tíz nappal korábban visszatérnek a vakációjukról, ám a pilóták jobb munkafeltételeket és új szerződéseket szeretnének.

 

A szerződés számomra semmiféle biztosítékot sem garantált. Családom van. Ha például kitörne egy tűzhányó és egy pillanatig nem repülnénk, akkor egyetlen euró nélkül végzeném a földön. Ha megbetegednék, akkor sem kapnék táppénzt, mert saját magamnak vagyok a munkaadója” – magyarázza az egykori expilóta.

 

Fotó: RTE

 

Rosszak a Ryanair feltételei

 

Az ír légitársaság a repülési idő szerint fizeti a pilótákat. „Az időt a gép nekifutásától egészen addig számítják, amíg a gép fékezni nem kezd” – magyarázza a pilóta, aki havonta mintegy 75 lerepült óráért kapott fizetést.

 

A probléma ott kezdődik, hogyha késik a gép, akkor a pilótákat nem fizetik. Ha egy járatot háromórás várakozás után törölnek, akkor engem ezért nem fizetnek. Az az idő, amit a repülőgépen kívül töltök, nincs honorálva, holott havonta mintegy 150 órát vagyok munkában” – mondta az ír légitársaság egykori pilótája.

 

Az expilóta szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor a Ryanair nagymértékben elkezdett terjeszkedni és egy csomó újoncot alkalmazott. „Az éves repülések száma átlagosan megemelkedett. Például 2013-ban 600 órát repültem le, de az utána következő összes többi évben már 890–900 órát. Ez a munka pedig rendkívül igényes és stresszes, az embernek szükséges van egy kis szabadidőre is” – érvel a pilóta.

 

Az emberek azért távoznak, mert rosszak a Ryanair feltételei. A cégnek nincs ideje új pilótákat felvenni és kiképezni. Ennek az oka pedig nem a szabadságmerítésben rejlik” – véli az egykori alkalmazott.

 

Tavaly az ír légitársaságtól mintegy 700 pilóta távozott. A távozó pilóták számáról nemrég a The Irish Times is beszámolt. O´Leary azonban állítja, hogy csupán a rendkívüli esetekre tartalékolt erőkből van hiány.

 

A Reuters hírügynökség szerint O´Leary azt is tagadja, hogy a pilóták elutasították volna a bónuszokat, sőt az új szerződéseket is tagadta. „A spekulációkat és a pletykákat nem fogjuk kommentálni” – jelentette ki a Ryanair szóvivője, Robin Kiely.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!