Az Európai Unió Spanyolország belügyének tekinti a katalán népszavazáson történteket. A brutális rendőri beavatkozások ellenére, viszonylag nagy, 43 százalékos részvételi aránnyal a katalánok 90 százaléka a tartomány önállósodása mellett tette le a voksát.

 

Ám a vasárnapi erőszakkal azonban nem ért véget Katalónia vesszőfutása. A Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) legfrissebb elemzése rámutat, hogy adott esetben a spanyol kormányzat a katonaságot is bevetheti, hogy megőrizze az ország területi integritását.

 

Nagy Sándor Gyula, a KKI vezető kutatója úgy véli, várható volt a rendőrség ilyen mértékű beavatkozása, hiszen a madridi kormány jelezte: bármilyen eszközt bevet, hogy megakadályozza a referendumot.

 

 hirdetes_300x300  

„Ezért a felelősség a véres eseményekért nemcsak azokat terhelik, akik (esetleg) túlzott erőszak alkalmazásával tarttatták (és tartották) be a hatályos spanyol törvényeket (…), hanem azokat is, akik a vonatkozó jogszabályokat (…) tudatosan nem tartották be, azokkal szembeszegültek, és évek óta félrevezették a katalán lakosságot [függetlenség következményeinek elhallgatásával]”

 

fogalmaz a szakértő.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a katalán politikai vezetés az utca hangulatát kihasználva kikiáltja a függetlenséget.

 

„Ennek következményeként pedig akár spanyol katonai erők bevetésére is lehet számítani, akik mindent megtesznek majd e lépés megakadályozására.”

 

fogalmaz Nagy Sándor Gyula.

 

A tartományban általános sztrájkokkal és tömegtüntetésekkel tiltakoznak a madridi kormány ellen. A történetet ettől kezdve azonban a politikai érdekek határozzák meg.

 

A futball sem maradt közömbös: „Piqué, takarodj”

 

A NemzetiSport.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy az FC Barcelona és a kanári-szigeteki Las Palmas vasárnapi, zártkapus meccse után a spanyol válogatott keretében is játszó Piqué kijelentette: akár le is mondja a válogatottságot, ha személye a spanyol szövetség vezetőinek problémát okoz vagy zavarja a nemzeti csapatot.

 

Szavaival nem kis felháborodást váltott ki a szurkolók körében, akik ennek hangot is adtak a válogatott hétfői nyílt edzésén, ahol „Piqué, te visszataszító” vagy a „Piqué, takarodj!” feliratokat lengettek.

 

A szurkolók egyre hangosabban zúgták a Barcelona elleni rigmusokat, így 23 perc után félbeszakították az edzést a biztonsági erők beavatkozásával.

 

 

 

Az EU 24 órára elhallgatott

 

Miközben vasárnap a rendőrség szétcsapott a katalánok között, Brüsszel 24 órás csendbe burkolózott, majd végül Mariano Rajoy pártjára állt egy rövid nyilatkozatban, miszerint a történtek Spanyolország belügye, a referendum pedig nem volt jogszerű. Azonban javaslatot a konfliktus feloldására nem tett, közvetítői vagy támogatói szerepet pedig nem vállalt.

 

A katalán tartományi kormány többszöri is kijelentette, hogy lojális akar maradni az EU-hoz. Ezért történhetett, hogy Brüsszelt, és főleg az Európai Bizottságot rengeteg kritika érte az elmúlt két napban, amiért nem csendbe burkolózott.

 

Az Európai Parlament elnöke, Antonia Tajani volt az egyik utolsó európai uniós vezető, aki nyilatkozott az ügyben, arról, hogy vita lesz a Spanyolországban történtekről. Ennél többre azonban nem futotta.

 

Politikai csatározások

 

Spanyolországban a referendum eredménye rövid távon a politika eszköze a hatalmi harcokban. A spanyol kormány kisebbségben kormányoz, és ha a nemzetközi elégedetlenség kellő nyomást helyezne a miniszterelnökre, illetve tovább eszkalálódna a helyzet, akkor az ellenzék minden bizonnyal bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatná a kormányt.

 

Ez azt jelenti, hogy alig egy év után parlamenti választásokra kerülne sor. A politikai pártok most azt számolják, hogyan időzítsenek – az ellenzéknek nyilván az a célja, hogy akkor kerüljön sor előrehozott választásokra, amikor a jelenlegi kormány tagjai felelőssé tehetők a kialakult a helyzetért.

 

Mariano Rajoy spanyol kormányfő előtt komoly kihívás kezd feltornyosulni, mert nem lehet tudni, meddig képes elfajulni a spanyol helyzet. Fotó: Ara.cat

 

Mi lehet a megoldás?

 

Nagy Sándor Gyula szerint valódi megoldást csak akkor születhetne, ha egy mérsékeltebb spanyol kormány egyezségre jutna a katalán vezetéssel egy jogszerű, egyszeri, skót mintára épülő népszavazásról, ahol az eredményességi küszöböt feljebb tolnák (60 százalékos érvényességi küszöb, ahol 55 százalék jelentené az igenek győzelmét).

 

A hosszabb távú megoldás lehet az is,hogy Spanyolországot szövetségi állammá alakítanák át, vagy Katalónia pénzügyi autonómiát kapna.

 

Ezekre a megoldásokra azonban – írja a szakértő – aligha számíthatunk a következő napokban, sőt, a helyzet romolhat, a tömegtüntetések erőszakos feloszlatására is számítani lehet.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!