Ausztria ma választ, és a jelek szerint minden idők legfiatalabb kancellárja lesz a választások befutója Sebastian Kurz személyében. A szociáldemokraták pedig lehet, hogy – német kollégáikhoz hasonlóan – hatalmasat buknak.

 

A helyzet Ausztriában hasonlóan alakult, mint Csehországban. A nagykoalícióban kormányzó SPÖ (szocdemek) és az ÖVP (konzervatív néppártiak) a választások közeledtével szembe fordultak egymással – leginkább azért, mert a szocdemek több mint egymillió szavazatot veszítettek egyetlen év alatt. Az ÖVP, élén Sebastian Kurz külügyminiszterrel pedig magához ragadta a kezdeményezést.

 

Jelentős esélye van még a Szabadságpártnak, amelynek célja, hogy kormánytényezőként kerüljön be az osztrák törvényhozásba bő egy évtized után. Az öt legesélyesebb párt között szerepel még a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum), valamint a Zöldek. Összesen 16 párt közül választhatnak a szavazók.

 

 hirdetes_300x300  

A legutolsó felmérések még mindig Kurz előnyéről tanúskodnak

 

 

Jobboldali kormány a legvalószínűbb

 

A 13 ezer szavazóhelyiség reggel 7:00-tól délután 17:00-ig tartanak nyitva. Ausztriában a választási korhatár 16 év, összesen 6,4 millió választó járulhat az urnákhoz. A négy évvel ezelőtti szavazáson a részvételi arány 75 százalékos volt, az eddigi legmagasabb részvételt 2008-ban mérték (78,8 százalék).

 

Az egyébként ötéves választási ciklus most négyre rövidült, miután az ÖVP vezetője, Reinhold Mitterlehner alkancellár idén májusban lemondott, és ezzel láncreakciót indított el. A kormánypártok ezért az előrehozott választások mellett határozták el magukat.

 

A balliberálisok amiatt aggódnak, hogy a jelen körülmények a szélsőjobbosnak titulált FPÖ malmára hajtja majd a vizet, amely jó eséllyel a második legerősebb pártként, cca. 27 százalékkal debütálhat a törvényhozásba.

 

A Szabadságpárt vezére, Heinz-Christian Strache. Jó eséllyel kormánytényező. Fotó: Breitbart.com

 

Merkelt is beelőzve

 

A legesélyesebb párt az ÖVP és kancellárjelöltje Sebastian Kurz. A mindössze 31 éves politikus rendkívül ambiciózus, aki a migránsválság kitörése után elsők között foglalt állást a kerítésépítés mellett, és aki nagyban hozzájárult a balkáni útvonal lezárásához. Miközben Németországban Angela Merkel kancellár képtelen volt határozott lépéseket hozni a migránskérdésben, és alárendelt helyzetből próbált meg egyezségre jutni Erdogan török államfővel, Kurz remek érzékkel saját megoldással hozakodott elő, és a balkáni útvonal lezárását tűzte ki célul.

 

Az utolsó tévés vita után, az arcok mindent elárulnak. Balról jobbra: Heinz-Christian Strache az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Christian Kern a szocdemek elnöke, jelenlegi kancellár, és Sebastian Kurz az Osztrák Néppárt elnöke, jelenlegi külügyminiszter, a választások favoritja. Fotó forrása: Politico.eu

 

Bécs negyede nem szavazhat

 

A migráció pedig fontos kérdéssé vált Ausztriában is. Bécs, az ország fővárosa közvetlen célpontja a bevándorlóknak. És bár a legnépesebb szövetségi állama Ausztriának, a 16 év felettiek negyede nem szavazhat – mert nem osztrák állampolgárok. Ausztria ráadásul az elsők közt vezette be a bevándorlás felső határát, ma évente legfeljebb 38 ezer bevándorló nyújthat be menekültkérelmet az osztrák hatóságokhoz.

 

A választás első exit poll felméréseit a szavazóhelyiségek bezárása utáni percekben hozzák nyilvánosságra. Az osztrák közszolgálati tévében pedig este nyolctól a kancellárjelöltek vitázhatnak.

 

A kormányalakításra Ausztriában is sokat kell várni. A legutóbbi választás szeptember 29-én zajlott és a kormánykoalíció csak december közepére állt össze.

 

 

Körkép.sk, Politico.eu, Bloomberg.com

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!