„Nagy koalíció lite” vagy „kisebbségi koalíció plusz”. Mindkét kifejezéssel illethetjük Martin Schulz és az SPD Angela Merkelnek tett ajánlatát, amit a német szocdemek amolyan „együttműködő koalíciónak” neveznek.

 

A zavaros elképzelés a gyakorlatban azt jelentené, hogy Schulzék „bizonyos kulcsfontosságú politikai kérdésékben” támogatnák a CDU-CSU kisebbségi kormányát – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

Az ötlet SPD-n belüli támogatói ebben a megoldásban látják azt lehetőséget, hogy távolságot tartsanak Merkel pártjától a rossz emlékű nagykoalíció terhes örökségének eredményeképpen – amely miatt történelmi kudarcot vallottak a szeptemberi választásokon.

 

 hirdetes_810x300  

A koalíciónál lazább, de az ad hoc módon támogatott kisebbségi kormánynál szorosabb együttműködésnek már külön nevet is adtak a német politikában: „KoKo”, vagyis „együttműködő koalíció”, ami eltér a „GroKo”-tól, vagyis a tényleges nagykoalíciótól.

 

A múlt héten az SPD pártkongresszusán szavaztak a szocdemek arról, hogy folytatják a koalíciós tárgyalásokat Merkelékkel, és a sajtónak azt nyilatkozták, minden lehetőség nyitott – a megállapodás kudarca is.

 

A CDU/CSU álláspontja a KoKo formációval kapcsolatban egyelőre nem tisztázott, azt azonban tudni lehet, hogy a kisebbségi kormányt nem támogatnák, és „a stabil többségi kormányt tartják a legjobb lehetőségnek Németország számára”.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!