Ausztria új kétpárti koalíciós kormánya enyhén szólva is kivágta a biztosítékot azzal a javaslatával, hogy a dél-tiroli németajkúaknak kettős állampolgárságot biztosítana. Róma és Brüsszel háborgott egy sort, az olasz politikusok területi revíziót emlegetnek az etnikai alapon felkínált állampolgárság miatt.

 

Sebastain Kurz első komolyabb diplomáciai feladata valószínűleg a most kitört osztrák-olasz feszültség elsimítása lesz. Nemrég kijelentette, hogy az EU minden országával kiemelkedően jó kapcsolatokra törekszik. A fiatal kancellárnak azonban azzal kell szembesülni, hogy egy jó kapcsolathoz mindkét félre szükség van. Sőt, Európában háromra…

 

A dél-tiroli németajkúak állampolgársága bekerült az új osztrák kormányprogramba, lévén, hogy Kurz jobbközép Osztrák Néppártjának (ÖVP) a választások után a másodikként végzett, nyugaton szélsőjobboldalinak titulált Osztrák Szabadságpárttal kellett szövetkeznie. A FPÖ már tavaly márciusban felvetette Tirol újraegyesítését.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: Euronews.cm

 

Dél-tiroli sportolók osztrák színekben?

 

A németajkúak által lakott, fejlett ipari gazdasággal rendelkező Dél-Tirolt Ausztria az első világháború végén veszítette el a Saint Germain-en-Laye-i szerződés értelmében. Ez volt a büntetése, amiért Németország oldalán harcolt. Olaszország a második világháború végéig próbálta elolaszosítani a régiót, sikertelenül. Az erőszakos „integráció” Mussolini idején volt a legkeményebb.

 

Az új osztrák, 182 oldalas kormányprogram a javaslatot azzal indokolja, hogy „a kettős állampolgárság az európai integráció szellemiségével összhangban áll”, mert előmozdítja a „tagállamok polgárainak szorosabb egységét”. Az FPÖ szerint csak azok a dél-tiroli lakosok kaphatnak osztrák útlevelet, akik németajkúak, vagy osztrák (német) etnikumúnak vallják magukat. Ugyanígy igényelhetik a ladinul beszélő lakosok is.

 

„Dél-Tirol lakói 2018-tól, de legkésőbb 2019-től kaphatják meg az osztrák állampolgárságot”

 

jelentette ki Werner Neubaur, a Szabadságpárt parlamenti képviselője, aki (sokak szemében igen provokatív módon) azt is kilátásba helyezte, hogy a dél-tiroli sportolók Olaszország helyett akár Ausztriát is képviselhetnék az nemzetközi versenyeken.

 

A most kirobbant diplomáciai kardcsörte során Bécs nem győzi hangsúlyozni, hogy csak a dél-tiroli politikusok nyomásának és elvárásának engedett. A tartományi többséggel rendelkező Südtiroler Volkpartei (Dél-tiroli Néppárt) gyorsan magáévá tette az osztrák kezdeményezést, és nem csak nemzeti-kulturális okokból. A régió lakosai sokkal inkább szeretnének Béccsel tartani, mint Rómával, ha Európát végleg megosztanák a gazdasági és migrációs nézeteltérések.

 

Az FPÖ vezetője újraegyesítené Tirolt

 

„Germán nacionalizmus”

 

Az évek óta (önmagához képest is nagyobb) politikai instabilitással küzdő Róma hevesen tiltakozott. Egyértelműen Bécs tudtára adták, hogy az új osztrák kormány „veszélyes útra lépett”.

 

„Még ha az európaiság bársonykesztyűjével is vinnék véghez, Kurzék javaslata akkor is magán viseli a etnonacionalizmus jegyeit. (…) Az állampolgárság etnikai alapon történő megadása nagyon komoly hatással lenne például a Balkánra”

 

fogalmazott Benedetto Della Vedova helyettes olasz külügyminiszter. Giorgia Meloni a szintén szélsőjobboldalinak tartott Olasz Testvériség párt vezetője szerint az osztrák kezdeményezés „őrültség, leplezett elszakadás”.

 

Osztrák oldalon sem mindenki ért egyet a dél-tiroliak osztrák állampolgárságával. Doron Rabinovici író szerint „az FPÖ-t a germán nacionalizmus hajtja, amely elpusztítja Európa alapelveit”. Hozzáteszi, hogy Ausztria például megtagadja a kettős állampolgárságot a területén élő törököktől.

 

A kettős állampolgárság etnikai alapon történő kiadása a nyugati fősodrású sajtó értelmezésében a revizionista nacionalizmus újbóli fellángolásának a jele. Valójában azonban nem ez az ijesztő, sokkal inkább az, hogy mekkora félelmet tud kelteni Európában egy ilyen kezdeményezés. Adódik a kérdés, miért tölti el rettegéssel az európai vezetőket egy kulturális és nemzeti szempontból egybetartozó közösség kapcsolatának szorosabbá tétele, a sem nemzeti, sem kulturális alapon nem ide (Európába) tartozó migránstömegek beáramlása pedig miért nem.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: sudtirolnews.it

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!