Megoszlanak a vélemények az igencsak szorosan végződő cseh elnökválasztásról. A nyugati sajtóban számtalan jelzővel illeték a megmérettetésből győztesen kikerülő Miloš Zemant: oroszbarát, szélsőjobbos… a Washington Post pedig egyenesen csapásnak nevezte a liberális értékekre.

 

Tény, hogy Zeman kifejezetten jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, számtalanszor kritizálta a Csehországban lévő NATO-erőket. Azonban az államfőnek nincs akkora befolyása, hogy érdemben határozná meg az ország politikai irányultságát. Most, kivételesen, mégis súlya van: Csehországban gyakorlatilag kormányválság zajlik, nem lehet tudni, milyen kormány jön létre, lesznek-e előrehozott választások.

 

A nyugati sajtó kemény kijelentetései egyrészt a hazai olvasóknak is szól, amely némileg visszaeredeztethető Európa nyugati és keleti része közti megosztottságra. Lássuk, mit írnak a brit, a brüsszeli, az ukrán portálok és lapok Zeman győzelméről.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: theguardian.com

 

Rossz hír Brüsszelnek

 

A nyugaton Kreml-barátként számon tartott Miloš Zeman győzelme sokakban keltett csalódást. A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint Zeman újraválasztása „rossz hír Brüsszel“ számára, mivelhogy a a régiúj cseh elnök „állandóan szemben áll az EU-val“, többek között a migránskvóták és az orosz ellenes szankciók tekintetében is. A Politico nehezményezte a Jiří Drahoš elleni „kellemetlen támadásokat”, akit a választások előtt a közösségi hálókon pedofíliával vádoltak meg. Drahoš egyébként – bár elutasította a kötelező kvótákat – bizonyos számú migráns befogadását el tudta volna képzelni.

 

A Kreml gratulált Zemannak, jelezte, hogy készen áll továbbra is konstruktív kétoldalú nemzetközi kapcsolatot fenntartani Csehországgal – írja a Sputniknews.com. Az orosz hírügynökség csehországi kiadása egy politológust idézve azt írja, hogy Zeman győzelme várható volt (bár a két jelölt között csak 140 ezer szavazatnyi különbség volt). Irina Kobrinszkaja, az Orosz Tudományos Akadémia külügyi központjának vezető elemzője szerint Zeman azért tudott nyerni, mert nagy múltra tekint vissza politikai munkássága, és az emberek emlékeznek rá. És bár sokan nem kedvelik Zemant, ellenfele mégiscsak kevésbé volt ismert.

 

Forrás: Ukrinform.ua

 

Szélsőjobbos Putyinbarát…

 

A TheGuardian brit konzervatív lap úgy fogalmazott, hogy Csehországban újraválasztották az eddigi szélsőjobbos elnököt.

 

„A bevándorlás ellenes, Putyinbarát vezető szoros versenyben legyőzte liberális ellenfelét, Jiří Drahošt”

 

hangzott az alcím. A lap brit populistának nevezte a cseh elnököt, aki „bevándorlásellenes és szélsőjobboldali erők mozgósításával tudta” maga alá gyűrni ellenfelét. A lap valószínűnek tartja, hogy a választás kimenetele „nyugatellenes” irányba mozdíthatja el a csehországi politikát.

 

Zeman Putyinnak: Likvidálnunk kellene az újságírókat… (Videó)

 

Zeman „botrányos és sokkoló” kijelentései

 

Az ukrán Ukrinform hírügynökség arra emlékeztet, hogy Zemannak számos visszás kijelentés tulajdonítható, többek között, mikor azt mondta, hogy Oroszország fizesse ki a Krímet Ukrajnának és kész. A „gyakran botrányosan és sokkolóan” nyilatkozó Zeman egyszer azt is felvetette, hogy Oroszország csatlakozzon az EU-hoz. Az Ukrinform azt is leszögezi, hogy Zeman megválasztása aligha van nagy befolyással Csehország külpolitikájára.

 

A bne Intellinews kelet-európai régiós hírportál leszögezi, hogy Zemannak a szegényebb, vidéki és kevésbé jól képzett választókat sikerült megszólítania. A portál hozzáteszi, hogy bár úgy tűnik, hogy a köztársasági elnök funkciója sok tekintetben „szimbolikus”, „a választás kulcsfontosságú volt a cseh kormányválság, valamint a liberális Nyugat-Európa és a populista Kelet-Európa közti megosztottság mélyülése miatt”.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!