Alulreprezentáltak a 2004-ben és utána uniós tagságot szerző országok a We Move Europe mozgalom által kezdeményezett aláírásgyűjtésben, amely a páneurópai (transznacionális) európai parlamenti jelöltlistáért kampányol.

 

A kelet-európai országok, köztük a V4-ek is egyértelműen elutasítottak a transznacionális EP-listát, amelynek két legnagyobb támogatója (és értelmi szerzője) Emmanuel Macron francia elnök és Guy Verhofstadt (ALDE) EP-képviselő. Jean-Claude Juncker szintén támogatja az ötletet.

 

A We MOve Europe mozgalom oldalán fellelhető adatok szerint eddig több mint 62 000 aláírást sikerült begyűjteni, az oldal szerint a célmennyiség 75 ezer szignó.

 

 hirdetes_300x300  

Nagy-Britannia (lehetséges)  távozásával 73 hely szabadul fel, ám varhatóan csak 46-ot tartanak meg belőlük, amelyek egy részét az új tagállamok számára különítenének el, 27-et pedig az EP 14 „alulreprezentált” országa között osztanának szét. Az idézőjel helytálló: a legtöbb helyet (ötöt) Franciaország és Spanyolország (szintén ötöt) kapná meg, de a többiekhez képest több mandátummal gyarapszik majd Olaszország (3) és Hollandia (3) is. Szlovákia egy helyet kap, Magyarország egyet sem.A frissített teljes a helyek elosztásáról ide kattintva érhető el.

 

Nagy-Britannia még ki sem lépett az EU-ból, de már a képviselői helyeiért marakodnak az EP-ben

 

A petíció célja, hogy a 27 szétosztásra ítélt hely egy részét páneurópai jelöltekkel lehessen megtölteni. Ez transzancionális listát jelent, amellyel a kelet-európai országok egyike sem ért egyet. A V4 elutasította az ún. „Spitzenkandidat” rendszerét is, mely szerint a győztes európai politikai párt listavezető jelöltje lenne az Európai Tanács elnöke ezt a tisztet ma Donald Tusk tölti be.

 

Az EUobserver uniós portál mai cikke szerint az online petíció eddig valamivel több 62 ezer aláírója közül zömében az 1995 és előtte Unióhoz csatlakozott tagállamok polgárai szerepelnek. közül 9000 volt a brit. A legtöbben Franciaországból támogatják a kezdeményezést, nem csoda, hiszen Macron elnök az egyik értelmi szerzője. Nagy számban reprezentálják magukat az osztrákok, a németek, a luxemburgiak is. Ők együtt az összes aláírás 77 százalékát adták, bár népességük csak az uniós lakosság 46 százalékát jelenti.

 

A Visegrádi Négyek országaiból az aláírások mindössze 1,1 százaléka (cca. 680 szignó) érkezett, bár népességük az EU 12,6 százalékát tesz ki.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!