Olaszországban ma döntenek a választók az ország további sorsát illetően. A tét nemzetközi szinten sem kicsi: alapvetően befolyásolhatja az EU migrációs politikáját.

 

A választások pirruszi győztese valószínűleg a nyugaton szélsőségesnek tartott Öt Csillag Mozgalom lesz, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 27-29 százalékát szerezheti meg. Minden jel szerint azonban nem tud majd kormányt alakítani, ezért a választások valódi esélyese a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció, amelybe a Berslusconi Forza Italiana nevű pártja, a Matteo Silváni-féle Északi Liga és az Olasz Testvériség nevű mozgalom tartozik bele.

 

Olaszországban is rendkívül elterjedt az euroszkepticizmus. A munkanélküliség kétszámjegyű, országos figyelmet kaptak az Közép-Európába költöző vállalatok, amelyek munkahelyek százait szüntetik meg. Az olasz bankrendszer roskadozik a visszafizetetlen hitelek tömege alatt. Az olaszok nem véletlenül támogatják Emmanuel Macron francia államfő terveit a közös uniós pénzügyi rendszer kialakítására – amely a jobb állapotban lévő északi országok és Németország terhére hozná rendbe államháztartását azzal, hogy a németek által erőltetett szigorú költségvetési politikát elnyomják.

 

 hirdetes_300x300  

 

Nem beszélve a tömegével érkezett migránsok okozta társadalmi feszültségről. Nemrég nemzetközi megdöbbenést okozott a hír, hogy egy olasz szélsőséges fiatal 5 migránst lőtt le fényes nappal a nyílt utcán. Mint kiderült, a történet előzménye az volt, hogy vélhetően egy külföldi (unión kívüli országóbl származó) drogdíler brutálisan meggyilkolt és feldarabolt egy 19 éves lányt, majd a maradványait két bőröndben rejtette el.

 

Olaszországba a tavalyi évben több mint 114 ezer migráns érkezett, elsősorban Líbia felől. Ez a szám alacsonyabb a 2015-től mért éves adatokhoz képest, a társadalom egy része azonban még mindig súlyos problémaként éli meg a bevándorlási hullámot.

 

Az első felmérések alapján a YouTrend ügynökség 65-70 százalékosra becsüli a nap végére várható részvételi arányt.

 

Cikkünket frissítjük

 

Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!