Kim Dzsongun lett az első észak-koreai vezető, aki a koreai háború vége óta (1953) először átlépte a két Korea közti határt. A szimbolikus, és nagy figyelemmel kísért esemény után pedig történelmi pillanat következett: az északi diktátor kezet rázott Dél-Korea elnökével, Mun Dzseinnel.

 

A csúcstalálkozó része annak az enyhülési folyamatnak, amelyet az elmúlt hetekben tapasztalhatunk, és amely – egyes szakértők reményei szerint – az észak-koreai nukleáris arzenál teljes leszereléséhez vezethet.

 

Egyelőre azonban visszafogott nyilatkozatok hangzanak el. A történelmi lépés megtörtént, Phenjan bejelentette, hogy beszünteti a nukleáris és ballisztikus rakéták tesztjeit, ugyanakkor nem tudni, hogy mihez kezd eddig felhalmozott tömegpusztító fegyvereivel.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó forrása: BBC.com

 

A két koreai vezető a félszigetet a 38. szélességi foknál kettévágó határ demilitarizált övezetében találkozott, de a dél-koreai oldalon. Majd nagy meglepetésre, Kim Dzsongun átinvitálta dél-koreai kollégáját az északi oldalra, hogy ott is kezet rázzanak.

 

Közös ebédre nem került sor a tárgyaláson, mindkét fél a saját „térfelén” ebédelt, Kim Dzsongun visszavonult szigorúan őrzött limuzinjába, majd délután visszaültek a tárgyalóasztalhoz.

 

 

„Új történelmi korszak kezdődik, a béke kora” – ezt a mondatot írta Kim a vendégkönyvbe. A találkozó részleteit gondosan eltervezték, így az előre lefektetett témákról zajlott diskurzus. A központi téma az északi nukleáris program volt. Szöul arra figyelmeztetett, hogy az atomarzenál felszámolására irányuló megállapodás elérése „nehéz” feladat lesz, de az első lépést megtették.

 

A másik kiemelt téma az 1950-53-as koreai háború hivatalos lezárása lenne. A két korea közti háborúban amerikai és kínai erők ütköztek meg, majd fegyverszünettel értek véget a harcok, ám békeszerződés nem köttetett, így a háború lehetősége az elmúlt 70 évben mindig ott lógott a levegőben.

 

A találkozó még zajlik, valószínűleg közös nyilatkozattal ér véget.

 

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!