Egyre több bizonyíték utal arra, hogy Szlovákia szerepet játszott a vietnami Trịnh Xuân Thanh egykori állami vállalatigazgató Berlinből történő elrablásában – írja a Frankfurter Allgeimeine Zeitung. A német lap tegnap szellőztette meg azt a nemzetközi botrányt kavaró hírt, miszerint a Németországban politikai menedékjogot élvező vietnami férfit Szlovákián keresztül hurcolták vissza hazájába.

 

A FAZ információi szerint Thinht a szlovák kormánygéppel vitték Moszkvába, onnan pedig Vietnamba. A Belügyminisztérium épp az elhurcolás napjaiban adott otthont egy vietnami delegációnak a Bôrik hotelben. A delegáció tagja volt az elrablás valószínűsíthető megrendelője, egy bizonyos Hung tábornok. Szlovákia érintettségét bizonyítja, hogy az emberrablók bérelt kocsikon távoztak Németországból, a GPS adatok szerint pedig a kérdéses napon Pozsonyban, a Bôrik hotelnél parkoltak le.

 

A FAZ kérdésére a szlovákiai Belügyminisztérium vasárnap tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekményben. Nem zárta ki azonban, hogy Vietnam „visszaélt Szlovákia vendégszeretetével”, és „komoly aggodalmainak” adott hangot az eset miatt. A belügyi tárca válasza szerint, ha beigazolódik, hogy a kormánygéppel vitték külföldre a hazájában korrupció miatt körözött férfit, az „valószínűleg aláásná a szlovák-vietnami baráti kapcsolatokat”.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: FAZ.de

 

Feszült viszonyok

 

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Szlovákia és Vietnam kapcsolata az utóbbi években egyre szorosabbá vált, Robert Kaliňák, akkori belügyminiszter közös nyilatkozatot írt alá Hanoiban ottani kollégájával a biztonsági együttműködésről, amelynek része volt a nemzetközi körözött személyek kiadatásának egyszerűsítése is.

 

Az emberrablók Berlinből, a Tiergarten parkból rabolták Trịnh Xuân Thanht, néhány nappal később pedig már a vietnami televízióban lehetett látni férfit bilincsben, ahogy viszik a bíróságra.

 

A német lapok egyelőre csak Németország és Vietnam közötti diplomáciai feszültségről cikkeznek, ám ha Szlovákia nem tud elfogadható magyarázatot adni, Pozsony sem kerüli el a nemzetközi botrányt.

 

Kaliňák Németországra mutogat

 

A Pravda szlovák napilap értesülései szerint Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerdán találkozni fog Angela Merkel német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier német államfővel, és nagyon valószínű, hogy ez az eset is felmerül a tárgyalóasztalnál.

 

Németország nem veszi félvállról a történteket, tavaly egy vietnami diplomatát kiutasított válaszul az emberrablásra. A kiutasított diplomata ráadásul hírszerző-ügynök volt.

 

Robert Kaliňák elutasította, hogy a szlovák fél tudott volna arról, hogy a kölcsönadott kormánygépen egy elhurcolt személy tartózkodik. Azzal védekezik, hogy az utaslistán sem érkezéskor, sem a vietnami delegáció távozásakor nem szerepelt új személy, illetve hogy Németország sem értesítette a szlovák hatóságokat, hogy esetleg Szlovákiába hurcoltak volna egy személyt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!