Nemzetközi botrány bontokozott ki azután, hogy kiderült, valószínűleg a szlovák kormánygéppel hurcolták ki Európából akarata ellenére egy német politikai menedékjogot élvező vietnami állampolgárt, Trinh Xuan Thanht.

 

A férfit sikkasztásért körözték hazájában. A Vietnami Kommunista Párt tagjaiként 2016-ig az ország legnagyobb olajvállalatának egyik leánycégét vezette. A vietnami hatóságok 2016-ban eljárást indítottak ellen sikkasztás és visszaélés vádjával.

 

A vád szerint Thanh 14 milliárd vietnami dong (506 ezer euró) értékű csalást követett el 2010-ben, mikor „több közvetítővel való összejátszás eredményeként 12 millió részvényt adott el áron alul egy építővállalatnak. Az állam vesztesége a Vietnamnews.vn közlése szerint 87 milliárd vietnami dong (3,16 millió euró) volt. Thanh az ügyész szerint 14 milliárd vietnami dongt vágott zsebre.

 

 hirdetes_810x300  

Berling, Prága, Pozsony – tiszta kémfilm

 

Thanh 2016 közepén utazott Németországba és folyamodott politikai menekültstátuszért – és kapott is. Ugyanebben az évben kizárták a Vietnami Kommunista Pártból. Jogi képviselője szerint Thanht politikai okokból vádolták be, a Vietnami Kommunista Párt Kína-barát frakciója el akarta távolítani a nyugati gazdasági modellel szimpatizáló személyeket.

 

Thanh-t 2017 június 23-án két személy Berlinben a Tiegarten parkban betuszkolta egy harmadik személy által Prágában bérelt autóba és elhurcolták. Németországban hatalmas botrányt kavart az ügy, nem csak azért, mert egy menedékjogot élvező embert hidegháborús eszközökkel raboltak el, hanem mert rávilágított, milyen nagyszámú hírszerzőügynökség tevékenykedik a német fővárosban.

 

A prágai autót bérlő egyik szeméyt, bizonyos Long N.H-t a német hatóságok bíróság elé állították emberrablásban való  bűnrészességért és a német alkotmány súlyos megsértéséért.

 

A képen Trinh Xuan Thanh vietnami őrizetben. Fotó: Vietnamnews.vn

 

Diplomáciai fagypont

 

Németország és Vietnam egyébként szoros és gazdaságilag virágzó kapcsolata megromlott, Berlin felmondta Hanoival a 2015-ben köttetett stratégiai partnerséget és két vietnami diplomatát kiutasítottak.

 

A német nyomozók legutóbbi információi szerint az emberrablók a bérelt kocsival Prágából Pozsonyba utaztak, ahol a szlovák kormány épp egy vietnami delegációt látott vendégül. Pár nappal később Thanht már a vietnami televíziócsatornákon lehetett látni, ahogy viszik a bíróság elé.

 

A bíróság első fokon idén február elején döntött arról, hogy életfogytiglani börtönbüntetésre ítéli Thanht sikkasztás és csalás miatt. Mivel az ottani törvények szerint 1 milliárd vietnami dong feletti összegnél már halálbüntetés is kiszabható, a vádlott épp hogy megúszta a kivégzést: mivel visszafizette az általa felvett „jutalmat”, büntetését életfogytiglanra mérsékelték.

 

Thanh ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, a bíróság május 9-én ül újra össze.

 

Körkép.sk, Vietnamnews.vn, DW.com

Nyitókép: mno.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!