Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését.

 

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján, az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák-magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa – fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, fegyelmezett pénzügyek és nagy tervek jellemeznek.

 

A magyar kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony „a nemzetközi vihar kellős közepén” is kiállt Magyarország mellett.

 

 hirdetes_810x300  

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Orbán Viktor elmondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak.

 

Álltunk rosszabbul is

 

Orbán kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia közös határa 679 km hosszú, és miközben Nyugat-Európában a határátkelők egymástól való átlagos távolsága 2,5 kilométer, addig a magyar-szlovák határon ez húsz kilométer. Hangsúlyozta, hogy

 

„ez azt a benyomást kelti, hogy nem állunk jól, de ha onnan tekintünk erre, hogy évekkel ezelőtt ez sokkal rosszabb volt, és az előző szlovák miniszterelnökkel kötött megállapodásunknak az eredménye, hogy most már csak húsz kilométer az átlagos távolság, azt gondolom, hogy a mögöttünk hagyott éveket sikeresnek minősíthetjük”

 

hozzátette, hogy ma 34 határátkelő működik a két ország között,

 

„és ami legfontosabb, hogy épül egy szép mérnöki attrakció keretében a Komárom városokat összekötő Duna-híd, ami lehetővé teszi az áruforgalom növelését”

 

Budapest, 2018. június 12. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök kezet fog a találkozójukat követõen tartott sajtótájékoztató végén az Országházban 2018. június 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A magyar kisebbség helyzetéről

 

A szlovákiai magyar közösség helyzetét illetően Orbán Viktor elmondta, hogy örül a szlovák kormány által az utóbbi időben elfogadott intézkedéseknek, és kiemelte:

 

„Magyarország egy speciális helyzetben lévő ország, akkor tudunk bizalmi kapcsolatokat kialakítani a szomszédainkkal, ha úgy látjuk, hogy tisztességesen bánnak az ott élő magyar közösségekkel, és Szlovákia e tekintetben sokat tett az elmúlt időszakban”

 

Orbán példaként említette a kisiskolák problémájának megoldását és a kétnyelvű vasúti táblákat.

 

„Örülünk annak, hogy a Kisebbségi Alapon keresztül a magyar közösséget nagyvonalúan támogatja Szlovákia”

 

 

Pellegrini: mindent megadunk a kisebbségeknek

 

Peter Pelelgrini szlovák kormányfő elmondta,

 

a szlovák kormány folytatni akarja a jó kapcsolatok építését Magyarországgal, mert ez jó az embereknek, a gazdaságnak és a régiónak is

 

A szlovák kormányfő kiemelte:

 

a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának

 

Peter Pellegrini hangsúlyozta: a V4-es országok sok nehéz döntést hoztak meg, gazdaságuk jól fejlődik, így minden joguk megvan arra, hogy ne csak passzívan nézzék az európai folyamatokat, hanem javaslatokat adjanak, milyen irányba haladjon az EU.

 

Pellegrini szólt arról is, hogy az észak-déli összeköttetés megteremtése nagyon fontos a régiós országok számára. Ha Magyarország prosperálni fog, akkor Szlovákia is prosperálni fog.

 

Szlovákia minden feltételt biztosít a magyar kisebbségnek, a politikai vitáknak már nem eleme ez a kérdés, hiszen Szlovákia tud gondoskodni a területén élő kisebbségekről.

 

– mondta a kormányfő.

 

Körkép.sk, Origo.hu, MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!