A német kormány konzervatív pártjai négy órányi éjszakai tárgyalás után sem jutottak dűlőre a menekültügyi politika kapcsán kirobbant vitában. Volker Kauder (CDU) frakcióvezető szerint további megbeszélésekre van szükség.

 

„A helyzet nagyon komoly – ahogy a tárgyalás során láttuk, ez nem valami apróságról szól, hanem valami központi és komoly dologról. Beszélnünk kell egymás között.”

 

mondta a frakcióvezető.

 

A koalíciós társak vasárnap tanácskoznak. Míg a Merkel vezette CDU elnökség Berlinben, addig a CSU Seehofer vezette elnöksége Münchenben.

 hirdetes_810x300  

 

Andrea Nahles, az SPD elnök-frakcióvezetője egy televíziós nyilatkozatban elmondta, hogy még nem tudják, érdemes-e készülniük az előre hozott választásokra. Azt azonban elismerte, hogy „kimondottan feszült a légkör a kormányban”.

 

Horst Seehofer kilátásba helyezte a német kormánykoalíció felbontását

 

Mint ismert, Horst Seehofer (CSU) belügyminiszter két hétnyi haladékot adott Angela Merkelnek, mielőtt teljes mértékben bevezetné, hogy megtagadják a belépést az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

 

Merkel bár nem ellenzi a szigorítást, de országok közti megállapodást szeretne arról, hogy az EU-s társállamok visszafogadják a Németországba nem beengedett menedékkérőket, a CSU szerint azonban akár egyoldalúan, az érintett országok beleegyezése nélkül is lépni kell.

 

Irányváltás várható a német migrációs politikából. Seehofer nyomás alatt tartja Merkelt

 

A CSU június közepén tartott elnökségi ülésén hozott határozat szerint Merkel a hónap végéig dolgozhat az európai-szintű, két- vagy többoldalú együttműködésen alapuló megoldáson, viszont július első hetében mindenképpen be kell vezetni a Seehofer által elkészített szigorítást.

 

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ha Seehofer jövő héten Merkel beleegyezése nélkül utasítja a szövetségi rendőrséget a szigorításra, akkor a kancellárnak nem lenne más választása, mint meneszteni a minisztert. Ez viszont rendkívül megrontaná a CDU és a CSU viszonyát, ami a kormány felbomlásához is vezethet.

 

Körkép.sk, teraz.sk, MTI

Nyitókép: tagespiel.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!