A holland kormány emelni szeretné azoknak az embereknek a számát, akik kerékpárral járnak munkába.

 

Jelenleg a hollandoknak mintegy a negyed közlekedik bringával a munkahelyére. A holland kormány úgy döntött, hogy továbbra is szeretné növelni a kerékpározó dolgozók számát, így azokat a holland polgárokat is szeretnék motiválni, akik egyelőre még gépkocsival közlekednek.

 

A holland kormány célja az, hogy egy kilométerért 19 centet fizet azoknak, akik autó helyett bringára váltanak munkába menet – írja a holland Verkeersnet magazin a holland infrastruktúráért és vízgazdaságért felelő államtitkárra, Stientje van Veldhovenre hivatkozva.

 

 hirdetes_300x300  

A kormány a kerékpárvásárlást is támogatja

 

Az államtitkár elmondása szerint a kerékpározás nemcsak azért jó, mert könnyen elérhető vele a munkahely, de még emeli a boldogságszintet is. „Én boldognak érzem magamat a kerékpáromon“ – idézi az államtitkár a magazin. A holland kormány mindemellett arról is nyíltan beszél, hogy szándékában áll anyagilag is támogatni a kerékpárvásárlást.

 

Veldhovenék célja az, hogy további 200 ezer embert győzzenek meg arról, hogy munkába menet a négykerekű autóról kétkerekű kerékpárra váltsanak át.

 

A Bicycle Dutch kerékpáros portál adatai szerint az egy lakosra eső kerékpármennyiséget illetően a hollandok vezető pozíciót birtokolnak. A hollandok kb. 17 milliónyian vannak és mintegy 22,5 millió kerékpárral rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egy holland polgárra átlagosan 1,3 kerékpár jut.

 

„Semmit sem érünk kerékpár nélkül”

 

Van Veldhoven a rotterdami kongresszuson hangsúlyozta, hogy a kerékpározás nemcsak szórakozás, hanem kimondottan „szükségszerű“. „Bicikli nélkül semmit sem érünk“ – jelentette ki. Az államtitkár feltételezése szerint Randstad (ún. „Peremváros“) – ahol jelenleg mintegy nyolc millió ember él – az elkövetkezendő tíz évben további félmillió lakossal fog nőni. A holland kormány szerint éppen ezért kell befektetni a kerékpár-infrastruktúrába.

 

Van Veldhoven államtitkár azt is kijelentette, hogy a kerékpárutak gyors kiépítésére, felújítására, kiszélesítésére, valamint a parkoló-berendezések effektív kihasználására 100 millió eurót különít el a kormány.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Dutchie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!