„Igazságot Beke Istvánnak! Igazságot Szőcs Zoltánnak!” – ezt követelték szombat este a Kézdivásárhely főterén, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom öt-öt éves börtönbüntetésre ítélt két aktivistájának szabadon bocsátásáért szerveződött szimpátiatüntetés résztvevői – írja a Maszol.ro.

 

Az hírportál közlése szerint, Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője kifejtette: szerinte

 

Beke István és Szőcs Zoltán politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.

 

Gaudi-Nagy úgy véli, a két elítélt férfi ügye „túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen”, ezért bejelentette, hogy a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet. Mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, de nem tartják kizártnak az amnesztia kérését sem.

 hirdetes_300x300  

 

 

Forrás: Foter.ro

 

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta,

 

„ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni”.

 

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint

 

a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki.

 

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor a kézdivásárhelyi tüntetés előtt megfogalmazott állásfoglalásában kifejtette:

 

„felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást”.

 

Beke Csilla, az elítélt Beke István felesége férje utolsó tárgyalásán elmondott szavait idézte:

 

„Elvettek az életünkből tizenegy hónapot, pokollá tették az életünket. Teljes felmentést kérek, a nevem, a becsületem helyreállítását”

 

A Maszol.ro információi szerint Beke Istvánt és Szőcs Zoltált a feketehalmi börtönben helyezték el egy kilencágyas cellában, amelyben összesen öten raboskodnak, négyen magyar nemzetiségűek.

 

Maszol.ro

Nyitókép: Maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!