Míg Spanyolország korábbi, jobboldali kormánya nagy hangsúlyt fektetett a biztonságra a határvédelemre, és „nem járt élen”a menekültek befogadásában, addig a mostani baloldali spanyol kabinet merőben eltérő politikát folytat – mondta a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese, Nagy Sándor Gyula a HetiTV Pirkadat című műsorában.

 

A szakértő elmondta, hogy a németek ugyan elbírtak egymillió illegális bevándorlóval, munkaerőhiányuk van, gazdag ország, ellenben Spanyolországban 18 százalékos munkanélküliség van. Vannak ugyan marokkói vendégmunkások az országban, de nem százezres nagyságrendben.

 

Nagy Sándor Gyula kiemelte, hogy az EU-török paktum és az olasz kormány bekeményítése után a migránsoknak nem sok Európába vezető útvonal maradt. Ilyen például a Gibraltári-szoros, ahol hajókkal próbálnak Európába jutni, illetve a Kanári-szigetek. Ez utóbbinál a Nyugat-Szahara területéről hajókon és lélekvesztőkön próbálnak eljutni a spanyol királysághoz tartozó, de autonómiát élvező Kanári-szigetekre (a szigetcsoport Marokkó partjaitól 150-200 km-re található).

 

 hirdetes_300x300  

Azt nem lehet tudni, hogy hányan indulnak útnak, csak azt, hogy mennyien érnek partot és azt is csak a hivatalosan nyilvánosságra hozott adatokból.

 

„Én nem vagyok benne biztos, hogy egy lélekvesztővel mindenki pontosan be tudja lőni, hogy az Atlanti-óceánban az a néhány Kanári-sziget merre van, úgyhogy elég magas lehet a halálozási arány”

 

fogalmazott a szakértő.

 

Problémás migránshajó: Málta és Olaszország elküldte, Spanyolország befogadja

 

Véletlenül kormányfő

 

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a spanyol szocialista kormány azonban nagyon ingatag lábakon áll, a spanyol parlamentben mindössze a mandátumok negyedét szerezte meg, és a szélsőbaloldalon keresztül a katalán függetlenségpárti pártokig nagyon sok partnerre van szüksége a kormányzás fenntartásához.

 

Nagy-Sándor Gyula ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a németországi típusú demokráciákban két féle képpen lehet kormányt buktatni: ha nincs költségvetés, vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. A korábbi jobboldali miniszterelnököt, Mariano Rajoyt a baloldal nagyon ügyesen a költségvetés elfogadása után két héttel buktatta meg, így a jövő évig ezzel már nem lesz gondja.

 

Ám azt is elmondta, hogy a jelenleg kormányfő, Pedro Sánchez újdonsült miniszterelnök „véletlenül” került a kormányfői székbe, ugyanis a Rajoy bukását okozó bizalmatlansági indítványt benyújtásakor maga sem hitte, hogy az meg fog élni. Egyébként a nem várt sikert épp a katalán és baszk nacionalistáknak köszönheti Sánchez – bár ők ugyanolyan ellenszenvet táplálnak mindkét oldal iránt.

 

A szakértő azt is elmondta, hogy a kormányfői poszt véletlen megszerzése után azt nem lesz nehéz megtartani, tekintve, hogy az összetetett parlamenti viszonyok miatt nem tudnának megegyezni az utódról (a konstruktív bizalmatlansági indítvány sikerének feltétele, hogy csak akkor érvényes, ha van többség által elfogadott utód is).

 

Charles Puigdemont egykori katalán elnökkel kapcsolatban Nagy Sándor elmondta, hogy a kiadatás körüli hercehurca mögött valójában az állt, hogy a vád, ami miatt a spanyol hatóságok körözést adtak ki ellene sem Belgiumban sem Németországban nem számít bűncselekménynek.

 

„Az egyetlen dolog, ami miatt kérhetnék a kiadatását, ez pedig a költségvetési fegyelem megsértése, hiszen alkotmányellenes módon használt fel állami pénzeket. Emiatt kaphat négy év letöltendőt, de a spanyolok harminc évre szeretnék lecsukni, hogy példát statuáljanak vele”

 

mondta.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: sensiseeds.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!