Kalifornia történetének legnagyobb tűzvésze pusztít az amerikai államban. Tizenhat, egyenként is hatalmas tűzgóccal harcolnak a tűzoltók. A lángok terjedését rendkívüli hőség és az erős szél segíti. Több mint 115 ezer hektárnyi terület lett hamuvá.

 

Kalifornia Colusa, Lake és Mendocino megyéiben tombol a tűzvész. Hivatalosan eddig két halálesetet erősítettek meg. 143 épület, köztük 75 lakóház semmisült meg, további 9000 épület közvetlen veszélyben van.

 

A komplex tüzek kiterjedés Los Angeles városával megegyező méretűek, és megdöntötték a Thomas névre keresztelt, tavaly 110 ezer hektáron pusztító tűzvész rekordját. A lángok július 27-től terjednek. Szakértők szerint a mostani jelenség közvetlen kapcsolatban áll a klímaváltozás okozta rendkívüli hőségekkel. A meleg időjárás kiszárítja a növényzetet, intenzívebb tüzeket okozva, amelyek jóval gyorsabban terjednek a vidéki területekről a városok felé.

 

 hirdetes_300x300  

Az oltásban nem kevesebb, mint 14 ezer tűzoltó vesz részt. 12 tűzfészket próbálnak uralmuk alá hajtani, egyelőre korlátozott sikerrel. A 12 tűzfészek közül csak kettőt sikerült gyengíteni tűzoltórepülőgépek segítségével. Mendocino megyében azonban az egyik tűzfészek tovább terjedt egy nemzeti parkra.

 

Az anyagi kár a lángban álló területek kiterjedése ellenére kisebb, mint a korábbi évek hasonló katasztrófái idején. Egyszerűen azért, mert jórészt lakatlan,vidéki, gyéren lakott területek pusztulnak el.

 

 

 

 

 

Foxnews.com

Nyitókép: NBCnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!