Csütörtökön újabb erős földrengés rázta meg az indonéziai Lombok és Bali szigetét, ahol több tucat szlovákiai és cseh turista tölti a nyaralását. Múlt héten már volt egy hetes erősségű földrengés az indonéz szigeteken. Akkor a helyi médiák 350 áldozatról beszéltek.

 

Az utolsó csütörtöki földrengés 6,2-es erősségű volt – tájékoztattak a helyi hivatalok. A szemtanúk elmondása szerint a hatalmas pánikban az emberek az utcákra futottak, nagyon sok épület pedig kártyavárként dőlt össze. A földrengést a saját bőrén élte át az egyik szlovák turista, Matúš.

 

Vasárnap este egy nem mindennapi rengés lepte meg a turistákat. Matúš a barátnőjével együtt az egyik helyi étteremben vacsorázott Lombok északi részén, nem messze Pemenang városától.

 

 hirdetes_810x300  

„Éppen fizettem, amikor a rengés elkezdődött. Az egész olyan volt, mintha hajóval egy haragos tengeren hánykódtunk volt. A különbség azonban az volt, hogy nem a hajó mozgott, hanem az egész föld. Három másodperc alatt összedőlt egy épület“

 

– mesélte az iDnes.cz-nek Matúš.

 

A legerősebb rengés körülbelül 15 másodpercig tarthatott, de ebben nem vagyok biztos“ – emlékezett vissza.

 

„Hatalmas sokkban voltunk. Nem értettük, hogy mi történik. Odafutott hozzánk egy férfi és a kezembe adta a gyerekét azzal, hogy az épül betemette vagy a feleségét, vagy az édesanyját. Mindenhonnan kiabálást és sírást hallottunk“.

 

Cunamiveszélyre figyelmeztettek

 

Azután, hogy a part közelében álló házikójukhoz siettek, az egyik helyi megállította őket és cunamiveszélyre figyelmeztetett. „Rögtön megfordultunk, és teljes sötétségben elkezdtünk futni be az erdőbe, majd fel a dombra“ – emlékezett vissza Matúš.

 

„Menet közben láttuk az összedőlt és betemetett házakat. A szülők a karjaikban vitték a törött lábú gyermekeiket. Némelyik gyerek eszméletlen volt, némelyik halott.”

 

A dombon, ahol egyedüli turistaként 30 helyivel vártak, állítólag mindenki Allahhoz imádkozott. „Megfelelő magasságban voltunk ahhoz, hogy az esetleges cunami ne árasszon el bennünket. A föld azonban újra remegni kezdett, sőt az erősebb rengések során egyenesen berepedezett, majd földcsuszmlás szemtanúi lehettünk. Abban a pillanatban nem tudtuk, hogy mi tévők legyünk“.

 

Itthon fogalmunk sincs róla, hogy milyen egy valódi földrengés

 

Amikor fél órával később a cunamiriadót visszavonták, egy alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekvő helyre mentek, ahol a szűnni nem akaró imádságok mellett várták a pirkadatot. Reggel hat óráig mintegy 50 érezhető rengést éltek át, ám szerencsére mindegyik gyengébb volt az elsőnél.

 

„Nem gondoltuk volna, hogy a földrengés ilyen szörnyűséges. Egy szlovákiai ember elképzelése szerint a földrengés során legfeljebb tányérok eshetnek le a polcról, poharak törhetnek össze, de mindaz, amit átéltünk, egyszerűen leírhatatlan“

 

– összegezte a szlovák turista.

 

 

iDnes.cz/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!