Oroszországban többezres tüntetések zajlottak a készülő nyugdíjemelés miatt. A hatóságok 3 ezer fő demonstrációjáról beszéltek, a szervezők 50 ezer főt emlegettek, a sajtóban 10 ezer emberről cikkeztek.

 

Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője a Klubrádió hét eleji adásában elmondta, hogy Oroszországban már évek óta központi politikai kérdés a nyugdíjrendszer illetve a nyugdíjkorhatár.

 

„Tudni kell róla, hogy ez egy nagyon régóta halasztgatott téma a kormány részéről”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta a szakértő. Oroszországban a férfiak nyugdíjkorhatára 60 év volt, a nőké ötvenöt. A kormányzat terve szerint a férfiak nyugdíjkorhatárát 65 évre emelnék, a nőkét pedig eredetileg 63ra tervezték, de végül az utca nyomására 60 évig mertek csak elmenni.

 

Közel kilencven éves rendszer

 

Ackermann elmondta, hogy az orosz nyugdíjrendszer még mindig ugyanazokon az alapokon nyugszik, amelyeket az 1930-as években a szovjetek lefektetettek, és azóta nem is nyúltak hozzá. A 2000-es évektől maga Putyin sem feszegette a témát, mert épp azt az osztályt sújtotta volna egy nyugdíjreform, amely az ő leghűségesebb választói rétege.

 

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy Oroszországban többszázezer embert foglalkoztat a közszféra, akik zömében szintén Putyin elnököt támogatják a választásokon. A nyugdíjkorhatár drasztikus megemelése miatt azonban mind a kormánypárt, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűségét megtépázta.

 

Országos méretű az elégedetlenkedés

 

A műsorban kiderült az is, hogy Oroszországban a férfiak átlagéletkora 67 év, vagyis egy 60 éves koratár esetében mindössze 7 évig élvezhetik a nyugdíjas éveket. Összehasonlításképp, Szlovákiában a nyugdíjkorhatár eddig úgy működött, hogy minden nyugdíjaskorú férfi átlagban 19 évig élvezhette a nyugdíjas éveket.

 

Érthető tehát az emberek felháborodása. Hatalmas tüntetések zajlottak az önkormányzati választások idején és a múlt hétvégén is. Ackermann szerint nem is az számít, hogy hányan vettek részt ezeken a demonstrációkon, hanem hogy országos szinten mozgatta meg az embereket. Ráadásul nem csak azokat, akik tudják, hogy pár év múlva nyugdíjba mehetnének, hanem a fiatalokat is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Facebook/Külügyi és Külgazdasági Intézet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!