Világszerte hatalmas felháborodást váltott ki Dzamál Hasogdzsi szaudi kormánykritikus újságíró brutális halála. A közel kelet vérzivataros jellegét ismerve néhányan talán értetlenkedve figyelik, hogyan járja be a világot egyre nagyobb nyomatékkal a hír. A Hasogdzsi-ügy azonban valóban kiemelt fontosságú kérdés, ráadásul geopolitikai értelemben is.

 

Olyannyira, hogy a Stratfor geopolitikai agytröszt is terjedelmes háttércikkben foglalkozott az ügy potenciális hatásaival. Ezt felhasználva mi is megpróbáljuk megfelelő kontextusba helyezni az újságírógyilkosságot, amely a holttest hiányában egyelőre még be sem bizonyosodott teljesen.

 

Az előzmények

 

 hirdetes_810x300  

Dzsamál Hasogdzsi október elején válási papírokat intézni tért be az isztambuli szaudi nagykövetségre. Új menyasszonya odakint várta az épület előtt, ám mindhiába. Három nappal később a török hatóságok azzal álltak elő, hogy a szaudi nagykövetség 15 fős biztonsági személyzete Hasogdzsit lefogta, kihallgatta, megkínozta, megölte, majd testét feldarabolta. A The Washington Post újságírójának ilyen körülmények közt történő eltűnése drasztikus fordulatot hozhat Szaúd-Arábia megítélésén.

 

Szaúd-Arábia elkötelezett számos gazdasági és társadalmi reform mellett. Ezek többségét az eltűnt, vélhetően meggyilkolt újságíró nem kritizálta. Hasogdzsi azonban a szaúdi feudális berendezkedés nagy bírálója volt – és bármennyire is üdvözölte az uralkodó osztály változtatásait, a kritikai hangnem nem tűnt cikkeiből.

 

Hasogdzsi megkérdőjelezte a legfőbb szaúdi nemzeti értékeket, megsértve nem csak a királyokat és hercegeket, de mindazokat, akik a rendszer haszonélvezői voltak. Szaúd-Arábiának egyértelműen hasznos lett volna egy hangos kritikus elhallgattatása, amivel hatékonyan üzent volna a Hasogdzsi-féléknek, hogy a királyság még külpolitikai problémák árán is hajlandó megvédeni belföldi érdekeit.

 

CNN: Szaúd-Arábia Hasogdzsi meggyilkolásának beismerésére készül

 

Mindennek ára van

 

A nyugati világ minden jelentősebb gazdasági szereplője elítélte Hasogdzsi feltételezett meggyilkolását, már amennyiben igazak a törökök által felvetett hírek. Már pedig Szaúd-Arábia sem ideológiai megfontolásból kezdeményezte a reformokat, amelyek keretében például engedélyezte a jogosítványszerzést a nőknek, vagy megnyitotta a mozikat. Ahogy az lenni szokott, jól átgondolt gazdasági érdek áll a háttérben.

 

A szaúdi királyságnak égető szüksége van külföldi befektetőkre, hogy lépést tudjon tartanai Törökországgal a szunnita világért folytatott versenyben, illetve az ősellenség, siíta Iránnal.

 

Nem tudni, hogy valóban Szaúd-Arábia lehet-e a felelős Hasogdzsi eltűnéséért (elég valószínű, hogy igen), ahogy alig tudunk valamit esetleges halála körülményeiről, ám egy kormánykritikus újságíró meggyilkolása eléggé visszarettentheti a befektetőket.

 

Szaúd-Arábia mindig is kétarcú politikát folytatott. Az USA szövetségese, de támogatja a szélsőséges iszlamista csoportokat. Királyság, amely hatalma megtartása érdekében utat enged az ultrakonzervatív iszlám vallási vezetőknek is. Mindig is hajlandó volt külkapcsolatait kockáztatni, hogy belső hatalmát biztosítsa. Ezek a bizonytalanságok azonban elriasztják a külföldi tőket, főleg, mert egyetlen gazdag nyugati állam sem engedheti meg magának, hogy szélsőséges, feudalista berendezkedésű, elnyomó rendszert támogasson dollármilliárdokkal. Főleg miután ez alapjána  logika alapján fordultak szembe egyesek Iránnal is.

 

Tény azonban, hogy ezt a kockázatot a szaúdi vezetés hajlandó volt felvállalni. És ha Hasogdzsi valóban meghalt, valószínűleg sosem kötik majd össze a királyi családdal a parancsot, így a diplomáciai por idővel elül, és jöhetnek a befektetők.

 

Törökország

 

Érdemes pár mondatban megemlíteni Törökország reakcióját. Jelenleg Ankara legfőbb riválisa a szunnita világért vívott harcban az amerikaiak térségbeli legnagyobb szövetségese, Szaúd-Arábia. Mindkettő szunnita ország, a kérdés pedig az, hogy melyik lesz az a mérsékelt iszlám hatalom, amely a domináns szerepet kapja a régióban.

 

Így a törököknek is érdekükben állt egy Szaúd-Arábiát rossz helyzetbe hozó hír megszellőztetése. Főleg, hogy az USA a szaúdiakkal kötötte meg az évszázad fegyverügyletét. A két ország viszonylag távol van egymástól, mégis, a feszültség már tapintható: Katar, Szaúd-Arábia szomszédja például közreműködik abban, hogy a szaúdi vezetés felelősségét tartalmazó hírt terjessze. Ilyen körülmények a között a politikai érvelések és ködösítések sorában könnyen elveszik (elfelejtődik) az igazság.

 

Stratfor.sk, Körkép.sk,

Nyitókép: stratfor.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!