„A külügyminisztérium kész tárgyalni bármilyen javaslatról, amely ösztönzi a tagállamok és az európai intézmények közti párbeszédet”idézte a Pravda baloldali szlovák napilap külügyminisztérium álláspontját az Andrej Danko (SNS) házelnök által felvetetett, Magyarország melletti kiállásról szóló határozat javaslatával kapcsolatban.

 

Danko a múlt héten ítélte el az Európai Parlament által Magyarország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárást. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint Brüsszel beavatkozik a szuverén tagállamok jogaiba. Ezért egy olyan parlamenti határozatot terjesztene a törvényhozás elé, amellyel Szlovákia kiállna nem csak Magyarország, hanem Lengyelország mellett is az EU-val szemben. Lengyelország ellen még korábban az Európai Bizottság indította el a 7. cikkely szerinti eljárást.

 

Azt még egyelőre nem tudni, mikor kerülne a honatyák elé a javaslat, a házelnök szóvivője szerint még folynak a tárgyalások a tartalmáról, az első változat elkészülte után pedig még a parlamenti bizottságnak is meg kell vitatnia a dolgot.

 

 hirdetes_810x300  

Danko Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert is biztosította arról múlt szerdai találkozójuk alkalmával, hogy a javaslatot a parlament elé viszi, sőt, a házelnök szerint a koalíciós támogatás is meglesz hozzá.

 

Szijjártó Péter Lajčákkal és Dankoval tárgyalt Pozsonyban

 

A tartalom is fontos lesz

 

Kérdés azonban, hogy mit fog tartalmazni az állásfoglalás. Az első jelzések szerint a határozat kijelentené, hogy Szlovákia „mindent megtesz azért, hogy a Magyarország és Brüsszel közti párbeszéd lehetőségét maximálisan kihasználják. Az elég homályos és tartózkodó megfogalmazás célja elvileg az lenne, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás sose kerüljön a szankciók életbeléptetésének fázisába.

 

„Azon leszek, hogy a parlamenti képviselők segítségével átvigyük ezt a határozatot, amely segíteni fog szomszédunknak. A lengyeleknek és a magyaroknak senki sem fog ártani”

 

jelentette ki Danko.

 

Feltűnő óvatoskodás

 

Peter Pellegrini kormányfő, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügy Magyarországra és Brüsszelre tartozik, illetve a két fél párbeszédén múlik, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

 

„Ha a képviselők kiállnak azon tagállamok mellett, akiket a jogállamiságot érintő ellentmondásos lépéseik miatt az EU bírál, a kormánynak a képviselők döntését tiszteletben kell tartania”

 

A kormányfő Danko határozatát nem kívánta kommentálni, csak elismételte, hogy csak a párbeszéd lehet az egyetlen megoldás.

 

Az óvatos politikai retorika mögött többek között az állhat, hogy hamarosan Pozsonyba látogat Emmanuel Macron francia elnök, aki korábban Orbán Viktor ellenfeleként definiálta magát. Macron a francia segítséggel megszülető első csehszlovák állam létrejöttének évfordulója alkalmából látogat Szlovákiába.

 

Sargentini-jelentés – Danko: a szlovák parlament is álljon ki Magyarország mellett

 

A „szakértők szerint” rossz az üzenete

 

A Pravda által megszólított „szakértőknek” ellenben nem tetszik, hogy Szlovákia nem foglal állást egyértelműen az európai értékek mellett. Zuzana Gabrižová, az Euractiv.sk főszerkesztője szerint nincs értelme a Danko által javasolt határozatnak. Szerinte az európai intézmények egyelőre még csak felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon és Lengyelországban „történik valami”, és ezzel foglalkozni kell.

 

„Ezért elfogadni egy deklarációt a szlovák parlamentben, ami az EU ezen lépését elítélné, eléggé helytelen lenne. Másrészt az is el kell mondani, hogy Szlovákiának nincs jól körülírt politikai véleménye az hetes cikkely szerinti eljárással kapcsolatban, mert azt az álláspontot képviseli, hogy a maga részéről a párbeszédet támogatja”

 

kritikai hangvétele ellenére a főszerkesztő nem vár nemzetközi botrányt amiatt, ha a szlovák parlament esetleg mégis kiáll Magyarország mellett. Radovan Geist külpolitikai elemző azonban más véleményen van.

 

Az Euractiv.sk munkatársaként is tevékenykedő Geist szerint Danko ellentmondásos üzeneteket küld a többi partnerországnak.

 

„Az SNS az egyik oldalon azt mondja, hogy Szlovákia az integráció részese akar lenni, és elítéli a szélsőségeseket. A másik oldalon nyíltan kijelenti, hogy számára szimpatikus Orbán Viktor kormányzása Magyarországon”

 

mondja a szakértő, bár a kijelentésben elég sok az ellentmondás. Egyrészt, a magyar a kormány nem szélsőséges – legfeljebb Emmanuel Macron és a vele szimpatizáló politikai irányok mondják annak – másrészt a szélsőségesek melletti kiállást felróni a Szlovák Nemzeti Párt elnökének elég különös…

 

A Sargentini-jelentés egy vicc, akárcsak a hozzá fűzött remények és a szlovákiai reakciók is

 

Körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!