Az indonéz fapados Lion Air repülőgépe hétfőn mindössze 13 perccel azután, hogy felszállt a jakartai nemzetközi repülőgépről, lezuhant 181 utassal és hét fős személyzettel a fedélzetén. A tengerbe csapódó gép roncsait az indonéz kutatóhajók megtalálták .

 

A helyi hatóságok hivatalosan is megerősítették, hogy a Lion Air hétfői járata a Jáva-tengerbe zuhant nem messze parttól, ahol a víz mélysége mindössze 30-35 méter.

 

A Boeing-737 Max 8 típusú, 2016 óta gyártásban lévő  – tehát viszonylag új – repülőgép Jakartából Pangkal Pinang városába tartott, Bangka szigetének egyik nagyvárosába. Utoljára Karawang városánál észlelte a radar, majd teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel. A legutólsó sajtójelentések szerint a gépen közvetlenül az ezt megelőző útja során technikai probléma adódott, ám úgy tűnt, hogy azt sikerült megoldani. A baleset okát jelenleg vizsgálják.

 

 hirdetes_300x300  

A 210 férőhelyes gép helyi idő szerint 6:20-kor (közép-európai idő szerint 0:30-kor) szállt fel Jakartából, majd 1112 méteres magasságnál hirtelen zuhanni kezdett, miközben sebesség nőtt. A zuhanásnak tanúja volt egy szállítóhajó legénysége is, ők riasztották a hatóságokat.

 

 

A Lion Air légitársaság 1999-ben alakult, a cég dinamikusan bővült. A társaság új és modern gépeket működtet, amelyeket Boeingtől és az Airbustól vásároltak. Jelenleg több mint 100 utasszállítóval rendelkeznek.

 

A bíztató adatok ellenére azonban a Lion Airnél is történtek incidensek. Egyik gépük tavaly összeütközött a Wings Air utasszállítójával, ami épp leszállt a szumátrai Kualanamu reptéren. Személyis sérülés akkor nem történt.

 

2016 májusában a jakartai nemzetközi reptéren a Lion Air két repülője ütközött össze. 2013-ban egy tapasztalatlan pilóta pedig túlfutott a felszállópályáról és a tengerbe csapódott. Az incidensnek nem voltak halálos áldozatai, csak könnyebb sérültjei.

 

A hétfői tragédia a legnagyobb légikatasztrófa Indonéziában a 2014-es AirAsia eset óta, amely szintén a tengerbe csapódott. A fedélzeten lévő 162 ember közül senki sem élte túl a balesetet.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!