Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban jelentette be, hogy Ausztria nem fogja támogatni és aláírni az ENSZ migrációs paktumát. A témában Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter cseh kollégájával, Tomáš Petříčekkel is egyeztetett pénteken. A szlovák külügyér nyilatkozataiból azonban kitűnik, hogy Szlovákia pozitívan áll az ENSZ migrációs tervezetéhez.

 

„Csalódtam az osztrák parlament döntésében. Az a dokumentum nem tartalmaz semmilyen kötelezettséget, csupán ajánlásokat. Egyértelműen ott szerepel benne, hogy minden országnak joga van saját jogszabályai szerint kezelni a migrációt”

 

fogalmazott Lajčák. Mint mondta, Ausztria három évvel ezelőtt – a migránsválság kitörésekor – még erősen bírálta a közép-kelet-európai országokat a kötelező kvóták elutasítása kapcsán, mondván, hogy azok erkölcstelenek és hibát követnek el. Ma Ausztria épp az ellenkező álláspontot képviselő.

 

Érdemes azonban megemlíteni,hogy azóta Ausztriának új kormánya van, a migráció ellen viszonylag hatékonyan fellépő Sebastian Kurz  vezetésével, akinek pártja, az ÖVP a szélsőségesnek titulált Osztrák Szabadsdágpárttal kötött koalíciót.

 hirdetes_810x300  

 

Lajčák szerint a migráció kérdésében szakmai vitát kell folytatni, és az országok nem tehetnek úgy, mintha nem zajlana bevándorlás.

 

„Nem vislekedhetünk úgy ebben az ügyben, mint a hároméves gyerekek“

 

mondta.

 

A jelek szerint azonban tovább bűvül a migrációs paktumot elutasító országok száma. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken kijelentette, hogy országa valószínűleg nem írja alá az egyezményt, követve az Egyesült Államok, Magyarország, Csehország és Ausztria példáját.

 

„Nagyon valószínű, hogy nem veszünk részt a paktumban”

 

fogalmazott a lengyel miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozója utáni sajtótájékoztatón, Varsóban.

 

Ausztria követi Magyarország példáját: Kurzék sem írják alá az ENSZ migrációs paktumát

 

Webnoviny.sk, Retuers.com, Körkép.sk

Nyitókép: timesofisrael.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!