A Demokrata Párt megszerezte a többséget a képviselőházban az amerikai félidős választásokon. Donald Trump amerikai elnök gratulált a demokratáknak, egyúttal köszönetet mondott híveinek, hogy a republikánusoknak sikerült megtartaniuk  többségüket a szenátusban.

 

A demokratáknak nyolc év óta először sikerült átvenniük az irányítást a kongresszus alsóházában. Sokan arra számítanak, hogy a kapott lehetőséget arra használják, hogy gátolják az elnök döntéseit, és vizsgálatot indítsanak ellene adóbevallása és a 2016-os elnökválasztáson történt állítólagos orosz beavatkozás miatt.

 

A félidős választásokat sokan egyfajta népszavazásnak állították be Donald Trump elnökségéről, ám a gyakorlatban ennek nincs sok jelentősége, Trump ugyanis nem akarja magát újraválasztatni, ha letelik első választási ciklusa 2020-ban. A demokraták azonban nyilván igyekeznek politikai pontokat gyűjteni a következő két évben, hogy a saját jelöltjüket tudják majd helyzetbe hozni a republikánusokkal szemben.

 

 hirdetes_300x300  

A demokraták a képviselőházi többségükkel blokkolni tudják például a mexikói határ mentén épülő fal megépítését, de szenátusi többség hiányában nem tudnak eljárást indítani az elnök eltávolítása érdekében (impeachement).

 

Elmaradt az átütő siker

 

Az amerikai félidős választásokon tehát nem arattak hatalmas győzelmet a demokraták, lényegében az előrejelzéseknek megfelelően alakult a választás kimenetele. Elemzők arra emlékeztetnek, hogy az amerikai történelemben 1860-as évek óta az elnök pártja mindig veszített a félidős választásokon, és a 160 év alatt csak háromszor volt rá példa, hogy a kormányzó pártnak sikerült megőriznie többséget.

 

Az M1 magyar aktuális csatornán Frank Tibor Amerika-szakértő jelezte, hogy a voksolás azt jelzi, az amerikaiak változást akarnak, de nem feltétlenül az elnök leváltásával, inkább azzal a szándékkal, hogy rákényszerítsék egy „moderáltabb” politikára.

 

Varga Gergely a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában kifejtette, hogy igazi nagy győztese a választásnak nincs, a két párt, és Donald Trump is fel tud mutatni olyan eredményt, amellyel azt tudja alátámasztani, hogy az ő oldaluk nyert.

 

„Az ellenzéki demokraták erőteljesebb képviselőházi győzelemre számítottak, de csak szűk többséget szereztek, annak ellenére, hogy kétszer akkora anyagi forrás állt rendelkezésükre”

 

mondta Varga Gergely.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!