Nyitókép: TASR

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) még mindig kitart amellett, hogy Szlovákiát senkinek sem szabad képviselnie a marokkói Marrakesh-ben, ahol december elején az ENSZ migrációs paktumáról fognak tárgyalni.

 

Az SNS nem engedélyezi egyetlen szlovák képviselő részvételét sem Marrakesh-ben” – írja az SNS abban az állásfoglalásában, amit az SNS elnöki irodájának főnöke, Zuzana Škopcová küldött el a médiának.

 

 hirdetes_300x300  

A nemzetiek említést tesznek arról a határozatról, amit a parlament elé terjesztettek, és amiben azt kérték, hogy a kormány utasítsa Szlovákia csatlakozását az ENSZ migrációs paktumához.

 

„Már az olyan tagállamok mint az USA, Ausztrália, Izrael, az összes V4-es ország – Szlovákia kivételével –, valamint Bulgária is elutasító álláspontot fogalmazott meg a paktummal kapcsolatban. Mindemellett az az ország is elutasította a paktumot, amelyik a kidolgozásában hatalmas szerepet vállalt, és ez az ország nem más, mint Ausztria. De a paktum létrehozását kezdeményező Svájc is elutasító álláspontot képvisel”

 

– figyelmeztetett Anton Hrnko, az SNS alelnöke.

 

Az SNS az Európai Bizottságot is kritizálja, mivel a nemzetiek szerint az EB bejelentette, hogy az egész Európai Unió nevében szeretnének csatlakozni a dokumentumhoz, emellett az ENSZ migrációs paktumának összes kötelezettségét szeretné átvenni és átültetni az EU jogszabályaiba.

 

„Nagyon valószínű, hogy hamarosan a migráció fő támogatóinak: Frans Timmermansnak, Federica Mogherininek és a többinek a brutális nyomásával kell majd szembenéznünk azért, hogy ne okozzunk nekik problémákat, és az EU-ban gyorsan besorakozzunk a többi szófogadó állam közé”

 

– mondta Jaroslav Paška.

 

Hrnko azt is hozzátette, hogy egy nem kötelező paktum teljesen felesleges, míg egy kötelező paktum ártalmas.

 

„Egy olyan paktum, ami arra kötelezne, hogy támogassuk a migrációt, kötelezettségekkel ruházna fel minket, emellett a potenciális migránsoknak is jogokat adnak. Ez az egész nem kiegyensúlyozott, és végső soron ártalmas, ezért Szlovákiának a Marrakesh-ben megrendezésre kerülő eseményen nem szabad részt vennie, és nem is támogathatja ezt a paktumot”

 

– zárta Hrnko.

 

A paktum a szlovák politikai palettát is megosztja. Az SNS szerint a paktum tartalmilag elfogadhatatlan, míg az SaS szerint veszélyes. Miroslav Lajčák külügyminiszter azonban lemondással fenyeget, ha Szlovákia nem csatlakozik az ENSZ migrációs paktumához.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!