Nyitókép: armytimes.com

 

Még csak pár nap telt el azóta, hogy a Szíriában állomásozó amerikai katonák megkapták a parancsot a kivonulásról. A nagyjából 2000 (más források szerint 2600) amerikai katona távozása a közel-keleti országból nagyjából 60-100 napot vesz majd igénybe. Bár már korábban is felmerült a kivonulás lehetősége Washingtonban, mégis sokakat meglepett a hír, másokat pedig aggodalommal töltött el.

 

Franciaország például nem örül az USA kivonulásának, amely hatalmi űrt teremt a polgárháború sújtotta közel-keleti országban. Nem sokkal később azonban Recep Tayyip Erdogan török államfő jelezte, hogy Törökország képes legyőzni az Iszlám Állam maradványait Szíria északi részén. Ez a kijelentés pedig enyhe utalás arra, hogy az USA döntése mögött az a szándék áll, hogy kiengesztelje Ankarát.

 

Törökország már évek óta azt hangoztatja, hogy az USA-nak sokkal nagyobb mértékben kéne jelen lennie Szíriában. Washington azonban – a közelgő elnökválasztásokra való tekintettel (senki sem akart halott amerikai katonákat látni a hírekben a kampány során) – inkább a szír „ellenzékkel” szövetkezve próbálta megtörni az Iszlám Állam erőit. Az „ellenzéki” erők között azonban ott volt a kurd YPG milícia is, akiket Törökország terroristákként tart számon.

 hirdetes_810x300  

 

A csaták során Szíria északnyugati és északkeleti részét kurdok vonták ellenőrzésük alá. Az erősödő milícia miatt Törökország és az Egyesült Államok viszonya megromlott. Végül idén a törökök offenzívát indítottak Szíria északi részében állomásozó „terrorista erők”, valójában kurd állások ellen, hogy elválasszák egymástól az északnyugati és északkeleti, kurdok által ellenőrzött területeket. Most pedig Manbij vidéke ellen terveznek támadást indítani – ha hinni lehet Erdogan kijelentéseinek. Manbij a legyőzött szír ellenzéki erők utolsó állása.

 

Boldog karácsonyt, Szíria! Az amerikai katonák megkapták a parancsot, pakolhatnak

 

Magukra hagyott kurdok

 

Az IÁ elleni harcban rengeteg embert vesztő kurdok így magukra maradtak. A kurdok szunniták voltak, így olyan dzsihadistáktól felszabadított városokban is szívesen fogadták őket, ahol az amerikaiakat vagy siíta szövetségeseiket nem fogadták volna tárt karokkal. Ők bizonyultak az IÁ elleni háború leghatékonyabb eszközeinek.

 

A mostani kivonási parancs az új török offenzívával függ össze. Manbijben és környékén állomásozik a Szíriában szolgáló amerikai katonák zöme. Ha őket kivonják, akkor Törökország zöld utat kap a beavatkozásra a kurdok ellen.

 

Míg Ankara előszeretettel vádolta meg Washingtont azzal, hogy radikális iszlamistákkal működik együtt a térségben (ez részben igaz is), addig ugyanez elmondható Törökországról is. A nem török, szíriai erők egy része dzsihadista milíciából áll, de Ankara különösen hasznosnak tartja őket az offenzívában – bár ezek az elemek nem csak kurdokra nyitottak tüzet korábban, hanem amerikai (szövetséges) erőkre is.

 

Törökország figyelmeztette a franciákat, hogy ne próbálják meg védelmükbe venni a kurdokat

 

Erdogan türelme elfogyott

 

Erdogan az elmúlt időszakban többször is célzott arra, hogy nem vár tovább. Mint fogalmazott, az „amerikaiak nem tisztességesek, még mindig nem távolították el a dzsihadista terroristákat” Manbij környékéről, a török elnök értelmezésében pedig a terrorista alatt ekkor már a kurdokat kellett érteni. Washington pedig a tervezett török offenzíva hírére a kivonulás és a kurdok cserbenhagyása mellett döntött.

 

Még egy fontos körülmény hozzájárulhatott az amerikai kivonuláshoz. A Nyugat számára egyre kevésbé volt elfogadhatatlan Bassár el-Aszad személye. Míg néhány hónapja Aszad tömeggyilkos rezsimjétől volt hangos a sajtó, most legfeljebb Trump hozzá nem értéséről cikkeznek. Tény azonban, hogy a polgárháborút Aszad nyerte meg (orosz és iráni segítséggel), az Egyesült Államok számára pedig most már Irán a prioritás, céljai eléréshez pedig a török szövetség nélkülözhetetlen.

 

Bár a dolog nem lesz egyszerű. A kurdok „elárulásával” és az amerikai csapatok kivonásával nem épülhetnek ki amerikai állások Szíria északkeleti részén – ellensúlyozandó Irán szíriai erőit.

 

Netanjahu: Izrael továbbra is támadni fogja Irán szíriai érdekeltségeit

 

Körkép.sk/kl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!