Nyitókép: IRNA

 

Irán öt hónapos küldetésre küldi hadihajóit az Atlanti-óceánra – jelentette a Farsiráni hírügynökség. A misszió márciusban kezdődik, és ez a hírek szerint ez lesz az iáni hadiflotta legnagyobb vállalkozása az elmúlt tíz év távlatában.

 

„Az iráni haditengerészet már régóta tervezi, hogy hajókat küld az Atlanti-óceánra, és most úgy tűnik, hogy minden feltétel adott ennek megvalósítására“

 

írja az IRNA iráni hírügynökség. Érdekesség, hogy az iráni hadihajók bázisa Dél-Amerikában, egy „baráti országban“ lesz, a sajtó pedig ezzel kapcsolatban a súlyos gazdasági problémákkal küzdő (és USA-ellenes retorikát folytató) Venezuelát emlegeti. Ez azt is jelenti, hogy az amerikai partok közelében iráni hadihajók tartózkodnak majd.

 

 hirdetes_810x300  

 

Irán két legmodernebb hajóját küldi a nyílt óceánra: A Charg-ot és a Sahand rombolót. Ez utóbbi az iráni flotta legújabb és legmodernebb tagja, egyhúzomban öt hónapot képes a tengeren tölteni és fel van szerelve olyan technológiával, amely a radarok többsége elől elrejti. Az iráni televíziók szerint a romboló fel van szerelve az „elektronikai hadviselés“ eszközeivel. Ez a fajtahadviselés az ellenség elektromos eszközeit hivatott megbénítani vagy felderíteni. A Charg korábban az Ádeni-öbölben szolgált, hogy a szomáliai kalózok ellen védje Irán érdekeltségeit.

 

Talált vevőket az olajára

 

Kapcsolódó hír, hogy Irán bejelentette, az amerikai szankciók ellenére sikerült vevőket találnia olajkészleteire. Az USA tavaly lépett ki az iráni atomalkuból, amelyet 2015-ben sikerült tető alá hopzniuk, és amelynek célja az volt, hogy Irán – atomprogramja leállításáért cserébe – ismét részt vehet a világkereskedelemben.

 

Az USA azonban három évvel később úgy vélte, hogy az alku nem hozta meg a várt eredményt, és kilépett belőle, egyúttal visszavezette a szankciókat, vagyis az Iránnal üzletelő országokat szankciókkal sújtja. Egy időre azonban nyolc ország kivételt kapott, bár az iráni vezetők elmondása szerint egyikük sem hajlandó kereskedni velük.

 

Az európai országok, főleg az iráni olajból legtöbbet profitáló Németország és Franciaország keresett ugyan megoldások a problémára, egyelőre azonban kevés sikerrel. Irán azonban most nagyon magabiztosnak tűnik, és jelezte, hogy „meredeken emelkedik“ az iráni olajat felvásárolni hajlandó országok száma. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mely országokról van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!