József, Bánk
  • HUF: 313.05
  • USD: 1.14
  • 5 °C
  • 14 °C
Külügyek

A lengyelek háborognak: a kormány elrendelte a vaddisznó-populáció 90%-nak kiirtását

Nyitókép: SME/Ján Krošlák

 

Először több tízezer lengyel polgár tett ki vaddisznós profilképet a Facebookon, majd több ezren vonultak az utcákra tüntetni.

 

Annak ellenére, hogy a vaddisznók a lengyel vidékeken és városszéleken egyre több kárt csinálnak, a lengyelek többségét mégis felháborította, hogy szinte az egész vaddisznóállományt el akarják pusztítani.

 

A lengyel környezetvédelmi minisztérium állítólag így akarja megakadályozni a veszélyes afrikai sertéspesti elterjedését.

 

A populáció nagy részét elpusztítanák

 

Amennyiben a sertés megkapja a pestist, szinte biztos, hogy elpusztul. A ragályos betegség a gazdák egyik legnagyobb rémálma, ugyanis a betegséget nemcsak a tenyészsertések terjesztik, hanem a vaddisznók is.

 

2017-ben az afrikai sertéspestist a cseh gazdák is átélték, ahol a ragályos fertőzés a vaddisznókra is átterjedt. Manapság Lengyelország az az ország, ahol egyre nagyobb problémát okoznak a vadkanok.

 

A gazdák a sertéshús árának csökkenése mellett azokra a károkra is panaszkodnak, amelyeket a vaddisznók követnek el a mezőkön.

 

A kormány ezért még decemberben jóváhagyta a vaddisznók tömeges kilövését. Az elkövetkezendő három hétvége során összesen 210 ezer vaddisznó élete vár kiontásra, ami azt jelenti, hogy a vaddisznó-populáció 90%-át ki akarják irtani.

 

A kormány ezen terve ellen tüntetéssorozat vette kezdetét Lengyelországban. A vaddisznók kiirtása ellen tiltakozó petíciót 130 ezer lengyel írta alá. Az emberek a parlament épülete előtt szólították fel a környezetvédelmi miniszter arra, hogy lépjen vissza a vaddisznók tömeges kilövését jóváhagyó tervétől.

 

A lengyel napilapok szerint egyes tüntetők hétvégenként az erdőkbe vonulnak, hogy így bonyolítsák a vadászok munkáját.

 

Végzetes következmények

 

A vaddisznók tömeges kilövése ellen egyes vadászegyesületek is felléptek.

 

„Nem akarunk és nem is fogunk ezekre az állatokra lőni, mivel ez szembe megy a vadászetikával. A vadászok se nem hóhérók, se nem banditák. Ha valaki az anyatermészetet akarja tönkretenni, arra mi nemet mondunk!“

 

– írta a Darzbor vadászegyesület.

 

A Genetikai és Biotechnológiai Intézet munkatársa, Robert Myslajek a Gazeta Wyborcz napilapnak azt nyilatkozta, hogy maga a kilövés is veszélyes lehet. „Nem a vaddisznók, hanem a vadászok hozhatják be a pestist“ – mondta.

 

Elmondása szerint a legfőbb veszélyt azt jelenti, hogy a pestis elterjed Lengyelország nyugati részére, a vadászat pedig kiterjeszti a vaddisznók migrációs útvonalait.

 

Sme.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás