Nyitókép: financialtribune.com

 

Hiába jelentette be Theresa May brit miniszterelnök, hogy új kilépési feltételrendszert dolgoznak ki az EU-ból való kilépésről, a franciák már a megegyezés nélküli Brexitre készülődnek. Édouard Philippe francia kormányfő szerint a megegyezés nélküli Brexit „egyre kevésbé valószínűtlen”, ezért készenléti terv kidolgozását javasolta.

 

Miután London elutasította Theresa May első javaslatát, a francia kormány azonnal törvényi intézkedéseket és nagyberuházásokat helyezett kilátásba a francia repülőterekbe és kikötőkbe. Az uniós tagállamok többsége szintén a megegyezés nélküli Brexitre készül.

 

Peter Altmeier német gazdasági miniszter szerint azonban a megegyezés nélküli brit kilépéssel Európában „mindenki veszítene”. Nem csoda, Németország Hollandia és Írország mellett azok közé tartozik, akik nagyon szoros gazdasági kapcsolatokat ápolja Nagy-Britanniával.

 hirdetes_300x300  

 

A franciák ellenben meglovagolnák az ölükbe hulló lehetőséget. Nagyjából 50 millió eurót fektetnének rövidtávon saját repülőtereikbe (elsősorban ellenőrző pontokat és parkolóhelyeket építenének), és 580 új munkahelyet hoznának létre (vám- és egészségügyi személyzet).

 

Írország is a kemény Brexitre készül, ivel Észak-Írországon keresztül a legszorosabb függőség áll fenn közte és Nagy-Britannia között, a vállalati szektort érintő intézkedéseken túl egészségügyi, infrastrukturális, oktatási, pénzügyi és foglalkoztatási intézkedéseket helyeztek kilátásba. Az ír-északír határon át naponta ezrek ingáznak, a Brexit ráadásul nem csak gazdasági, de etnikai kérdéseket is felvet Észak-Írország kapcsán.

 

A holland gazdaság elsősorban a halászat, a húsfeldolgozás és a virágexport ágazatain keresztül kötődik Nagy-Britanniához, és a Brexit miatt a holland KKV-szektor jelentős része veszélyes helyzetbe kerül.

 

BBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!