Nyitókép: thenation.com

 

A venezuelai amerikai katonai beavatkozás lehetőségét firtatja az amerikai sajtó John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó jegyzetfüzetében észrevett, „ötezer katonát Kolumbiába” feljegyzés nyomán.

 

John Bolton a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatón a kezében tartotta sárga jegyzetfüzetét, amelynek a kihajtott oldalon volt olvasható a kézzel írt jegyzet. A feljegyzést egy újságíró látta meg, amit telefonjával le is fényképezett, és rá is kérdezett az amerikai katonai beavatkozás lehetőségére. Bolton válaszában leszögezte: az amerikai elnök „nagyon egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető”.

 

Megismételte vasárnapi kijelentését, mely szerint az Egyesült Államok által ideiglenes elnöknek elismert Juan Guaidó és a Venezuelában lévő amerikai diplomaták elleni bármilyen erőszakra az Egyesült Államok „jelentős mértékű választ” ad. Amerikai újságírók megkérdeztek egy külügyi tisztségviselőt is a jegyzet jelentőségéről, de a neve elhallgatását kérő tisztségviselő csupán annyit közölt: erről nincsenek információi.

 hirdetes_300x300  

 

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója megkereste a Fehér Házat is, az elnöki hivatal azonban nem kívánta kommentálni az „ötezer katonáról” szóló feljegyzést.

 

A Venezuelával szomszédos Kolumbia külügyminisztériuma közleményben reagált a feljegyzésre. Közölte: nem világos, mit jelent és milyen okból szerepelt a feljegyzés Bolton füzetében.

 

Venezuelai dráma: Orosz zsoldosok védik Madurot, a katonaság döntött, Európa ultimátumot adott

 

Nemzetközi válság lehet belőle

 

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint nemzetközi válságot is okozhat a saját magát átmeneti elnöknek kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető erős amerikai és nyugati támogatottsága.

 

Hozzátette: Nicolás Maduro jelenlegi venezuelai elnök ellenében az ellenzéki vezetőt 14 dél-amerikai ország és a nyugat-európai országok zöme támogatja.

 

Rámutatott: a válsághelyzetet az dönti majd el, hogy ki mellé áll a hadsereg. A venezuelai katonai vezetők erősen korrumpáltak, így a katonák nagy része jelenleg Madurot támogatja.

 

Venezuálé a világ legnagyobb kőolajkészlete, eközben a csőd szélén áll, az ország 30 millió lakosának mintegy 86 százaléka éhezik – mondta Kis Benedek József.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!