Nyitókép: topky.sk

 

Hónapokba került bejuttatni a televízió riporterét a vágóhidat vezető cégbe mészárosként –árulta el a TVN24 egyik munkatársa, aki a Szlovákiát és Európa több más országát is megrázó lengyel húsbotrányt elindító tévériport egyik készítője.

 

Tomasz Patora elmondása szerint az egész azzal indult, hogy a TVN24 lengyel csatorna szerkesztősége kapott egy fülest még tavaly júniusban. Az azt követő fél évben az informátortól megtudták, hogy Lengyelországban már hosszú ideje nagyban folyik a beteg szarvasmarhák húsának egészségesként történő értékesítése, sőt, elpusztult állatok húsa is eladásra kerül.

 

Azt is megtudták, hogy a lengyel rendőrség korábban több vágóhídra is lecsapott épp e törvénysértések miatt, de az akciók véletlenszerűek voltak. Az informátortól a tévé végül kapott egy listát a potenciálisan érintett vágóhidakról, ahol a mészárosok beteg állatokat öltek le, vagy elhullott példányok húsát dolgozták fel.

 hirdetes_300x300  

 

A beépülés

 

A TVN24 riporterei elsősorban a nagyobb városoktól távol eső vágóhidakra összpontosítottak. Mivel az érintett cégben nem volt belső emberük, aki bizonyítékokkal szolgálhatott volna, úgy döntöttek, hogy a tévé munkatársát építik be.

 

„Egyikünk fiatal kezdő mészárosként jelentkezett vágóhídi munkásnak. És minden gyanú bizonyítást nyert”

 

Az egész „akció” azonban igencsak időigényes volt. Patryk Szczepaniak, a beépített ember, október közepén lett a vágóhíd alkalmazottja, vagyis négy hónapig próbálkozott. Először nappali műszakos volt, ahol sertéseket vágtak le, nem marhákat.

 

„Nem történt semmi rendellenes, attól eltekintve, hogy az éjszakai leölésekből származó marhákat dolgozták fel nappal. Látszott, milyen maradványokról van szó, kelések voltak rajtuk, egyes részeik hiányoztak, amely nyilván rothadtak voltak”

 

írta le az ott tapasztaltakat Patora.

 

Belépés csak megbízhatóknak

 

Az éjszakai műszakban – ahol a lényeg történt – csak megbízható, beavatott személyek dolgozhattak, ide a beépített újságírónak végül a vágóhíd tulajdonosának lánya segített bejutni.

 

A bizalom elnyerésében a beépített emberük kitalált előtörténete is segített. A sztori szerint a fiatal mészáros korábban egyetemi hallgató volt, aki egy lány miatt megszakította tanulmányait, hogy Hollandiába költözzön szerelmével, és ott vállaljon munkát. Csakhogy a lány megcsalta, így a fiatalember hazajött, és mivel gyorsan sok pénzre volt szüksége, bármilyen munkát hajlandó volt ellátni.

 

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy Lengyelországba ellenőröket küld az eset kivizsgálására. Az EU-ban legalább 14 országba jutott a romlott lengyel húsból. Lengyelország évente 560 ezer tonna marhahúst termel, és ennek 85 százalékát az Európai Unióba exportálja.

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.